Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee

Syyllisyyden taakka

Saaran, Annan ja Elisen välinen teinityttöjen laihdutuskilpailu johtaa kesän lopussa tragediaan, joka julistetaan nopeasti onnettomuudeksi. Jo aikaisemmin kesällä Saaran täti Tiina on ennustanut, että yksi heistä kuolee. Tytöt eivät silloin osanneet kuin nauraa ennustukselle, niin luonnottomalta se heistä kuulosti. Mutta kesän lopulla kaikki aavemaiset tapahtumat ja Luurämeen outo tunnelma ajavat Saaran pois sieltä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Saara on menestynyt fitness-urheilija ja hän palaa Luurämeelle luvattuaan auttaa tätiään joogaretriitin pitämisessä. Menneisyys ei ole koskaan jättänyt häntä rauhaan. Oudot tapahtumat jatkuvat edelleen Luurämeellä ja vanha ennustus vaivaa Saaraa. Hänen on pakko selvittää, mitä sinä kesänä oikeasti tapahtui. Samaan aikaan sekä Tiina että naapurin Minna vakuuttavat, että Saara ei ollut osallinen onnettomuuteen.

Jenni Multisillan teoksessa Yksi teistä kuolee kuljetaan kahdella aikatasolla. Lukijalle avautuu tarina nykyhetken joogaretriitissä ja välillä palataan kymmenen vuoden takaiseen kesään seuraamaan teinityttöjen elämää. Tarina etenee sujuvasti ja aikatasojen vaihtelu avaa tapahtumia vähitellen molemmissa hetkissä.

Psykologinen trilleri pitää otteessaan

Mielenkiintoista tässä jännitysromaanissa on myös se, kuinka syvällisen henkilöhahmon Multisilta on luonut Saarasta. Syömishäiriöt, jotka alkavat jo teininä, vaivaavat läpi Saaran elämän. Pakkomielteet ja itsepetos tulevat esille etenkin nykyhetken tarinassa. Myös syyllisyys kasvaa Saarassa vähitellen ja lopulta se ei jätä rauhaan ennen kuin menneisyys on selvitetty.

Toisaalta kirja avaa muistin petollisuutta. Muistammeko vuosien takaiset tapahtumat vai paikkaammeko niitä muiden tarinoilla, jopa keksityllä?

Jenni Multisilta on kirjoittanut hienon jännärin. Tarina pitää otteessaan läpi kirjan, ja uusia yllättäviä paljastuksia tulee aina lisää. Lukijan on vaikea päättää, kuka on syyllinen. Myös ajatus siitä, tapahtuiko kesällä onnettomuus vai oliko tragedia sittenkin tahallinen teko, säilyy salaisuutena pitkään. Kirjaa voi suositella jännäreiden ystäville.

Yksi teistä kuolee
Jenni Multisilta

Like kustannus
Sivuja 421


LISÄÄ JUTTUJA:

Vain puoliksi kuningas – Joe Abercrombie Mikko Kivinen