Jäälohikäärme

30.01.2016
Fiilis: Jäätynyt

Nuorille aikuisille suunnattu novelli ei olisi ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen nimen George R. R. Martin kuultuaan. Häneltä kuitenkin julkaistiin sellainen, nimeltään The Ice Dragon, jo vuonna 1980. Tämän jälkeen julkaisua on revisoitu muutamaan otteeseen ja viimeisin versio on vuonna 2014 julkaistu kuvitettu versio, josta on julkaistu nyt myös suomennettu versio Jäälohikäärme. Onnistuuko väkivaltaa ja seksiä pursuavien Tulen ja jään laulun -luojalta myös nuorille sopivan materiaalin kirjoittaminen?

Jäälohikäärme on tarina nuoresta Adarasta, tytöstä, joka ei ole aivan niin kuin kaikki muut. Adara syntyi keskellä jäätävää talvea ja jonka lapsivuoteelle myös hänen äitinsä kuoli. Tyttö on erilainen, ei hymyile tai naura ja on nähtävästi kalpea ja huokuu kylmää. “Talvi pääsi häneen”, voisi sanoa. Talvea rakastava ja yksinäisyydessään viihtyvä Adara törmää jättimäiseen jäälohikäärmeeseen, jota kaikki järkevät ihmiset välttelisivät, mutta johon hän tuntee jonkinlaista yhteyttä.

Maailma jossa Adara elää on jatkuvassa sotatilassa ja hänen setänsä on yksi kuninkaan monista lohikäärmeratsastajista. Taistelu ja selviytyminen on arkipäivää, väkivallan uhka on tuntuva. Taustalla oleva vire ei ole varsinaisesti ihan nuoremmille sopivaa materiaalia. Tapahtumapaikka ei ole Tulen ja jään laulusta tuttu Westerosin maailma, vaikka joitakin yhtymäkohtia siihen onkin havaittavissa. Kylmyys näyttelee hyvin suurta roolia Adaran elämässä ja liittyy muutenkin tarinaan jäälohikäärmeen kautta oleellisesti, joten tarina olikin ajankohtainen lukea juuri nyt talvella!

Kirja on täynnä Luis Royon komeaa taidetta, joka rytmittää tekstiä mukavasti ja sopii muutenkin tarinan henkeen erinomaisesti. Nuorten kirja kun on kyseessä, niin tekstiä ei aivan mahdottomasti ole ja sen voikin lukea melko nopeasti. Itsekin luin kirjan illan aikana kertaheitolla. Tarina on kuitenkin kiehtova ja sen ilmaisu välillä jopa runollista ja luo hyvin kaikenlaisia mielikuvia Adaran elämästä ja paikoista joissa hän käy.

Tietyllä tapaa tarinan synkkä puoli ja sen maailma jopa yllätti, vaikka sillä ei varsinaisesti mitenkään mässäilläkään. Toisaalta, enpä olisi aivan mitään tavanomaista lapsille suunnattua materiaalia osannut odottaakaan George R. R. Martinilta. Aikuiselle lukijalle kirjaa on ehkä hieman hankala suositella, ainakin lapsenmielisyyttä tarvitaan, eikä taas vain Westerosista kiinnostuneelle kirja tarjoa mitään. Nuoremmille kirja voisi kuitenkin olla ihan mukavaa fantasiaa ja ainakin omassa mittaristossa peittoaa hyvin kaikki muumit sun muut.

Jäälohikäärme
George R. R. Martin

Kustannusosakeyhtiö Kirjava
Sivuja: 128


LISÄÄ JUTTUJA:

Kaarnatuuli Kesyt kaipaavat, villit lentävät