Iron Sky – Renaten tarina

Nuhteettoman natsin elämä

Renate kasvaa kuussa natsien salaisessa linnakkeessa ja on kiinnostunut ihmisten alkuperäisestä asuinpaikasta maasta, joka näyttäytyy kiehtovana ja kummallisena kuun asukkaille. Kuunatsien suunnitelma turmeltuneen ja väärämieleisten maailmanvalloituksesta johtaa Renaten seikkailuun Maan kamaralle.

Maassa Renate kokee kulttuurishokin, kaikki on uutta ja outoa, ihmetystä aiheuttaa etenkin käsittämätön yltäkylläisyys, jossa ihmiset elävät. Pikkuhiljaa Renatelle selviää, että kenties historian tapahtumien todellista laitaa ei ole kerrottu kuun asukkaille. Hän ymmärtää, että kuussa eletään vahvan propagandan alla. Hän haluaa muuttaa historian kulkua, mutta onnistuuko hän yksin taistelleessaan valtakoneistoa vastaan.

Kirjan keskeisenä teemana ovat niin ihmisjoukkojen ohjailu, vahvat aatteet kuin vallanjano. Kirjailija Johanna Sinisalo tuo tarinassa satiirisesti esille ihmisten käyttäytymisen typeryyden ja ihmismielen manipuloitavuuden. Kirja myös osoittaa selvästi kuinka ihmiset eivät opi menneisyydestä – sitä kun vääristellään ja kansalle kerrotaan vain valitut palat siitä. Ja kun vallalla oleva johtajisto ajaa tätä käsitystä voimakkaasti, eikä yksilöille sallita ajatuksenvapautta johtaa se väistämättä yksipuoliseen käsitykseen tapahtumista.

Kirja osoittaa kuinka ajankohtaisia sen aiheet ovat edelleen, vaikka ne juontavat juurensa toisen maailmansodan aikaisiin natsiaatteisiin ja kuinka helppoa on lopulta ohjailla ihmisten mieliä ja ajatuksia. Väistämättä huomaa yhtäläisyydet tämän päivän johtajiin, jotka esittävät eripuolilla maapalloa ajatuksensa totuutena. Ihmisillä onkin tapana tehdä samat virheet uudelleen ja uudelleen.

Kirjan alku ja katkelmat Renaten lapsuuden päiväkirjoista olivat hieman puuduttavaa luettavaa. Kun varsinainen seikkailu alkoi, tarina eteni vauhdilla. Renaten henkilöhahmo oli mielenkiintoinen ja se sai pohtimaan kuinka helppo ihmismieltä on lopulta hallita. Vaikka Renaten uteliaisuus vei hänet tutkimaan Maan elämää jo hyvin nuorena, pystyi kuun valtakoneisto silti päättämään mitä hänen oli mahdollista saada selville – totuus pystyttiin pitämään halutun laisena ja näin ohjailemaan ihmisen käsitystä tapahtumista.

Kirjan taustalla on Iron Sky -elokuvan käsikirjoitus. Renaten tarina päättyy hetkeen, josta elokuva alkaa. Tämä kirja taustoittaa elokuvaa ja kertoo tapahtumista jotka sijoittuvat elokuvan väleihin. Kirjaa voi suositella kaikille seikkailutarinoiden ystäville. Kirja toimii myös oivana muistutuksena, että asioita kannattaa kyseenalaistaa ja miettiä mitä meidän halutaan uskovan – ja onko se lopulta totuus.

Iron Sky – Renaten tarina
Johanna Sinisalo

Johnny Kniga
sivuja: 358


LISÄÄ JUTTUJA:

sofiapekkarinen_luna Simo Salminen Vedenpaisumuksen lapset