Improvisoitu Suunnittelematon murha

Paras motiivi

23.11.2021
Teksti:
Kuvat:
Niko Hepola

Oulun Ylioppilasteatterin improryhmä Impronium esittää marras-joulukuun ajan klassisen ja arvoituksellisen murhamysteerin Suunnittelematon murha improvisaation keinoin.

Esitys sai ensi-iltansa perjantaina 19. marraskuuta 2021 ja sen ohjauksesta vastaa Pekka Hartikainen ja Maria Hietanen. Tosin improvisaatioteatterille tyypilliseen tapaan tarkkaa käsikirjoitusta eikä ennalta määrättyjä repliikkejä ole, vaan näyttelijät luovat näytelmän esityshetkellä improvisoiden. Jokaisesta esityksestä muodostuukin ainutlaatuinen tarina.

Improteatterissa yleisöllä on oma tärkeä roolinsa. Tässä esityksessä yleisö pääsee vaikuttamaan esityksen kulkuun heti astuessaan sisään saliin. Oven viereiselle pöydälle on aseteltu kymmenkunta potentiaalista murha-asetta ja yleisö saa äänestää, mikä aseista päätyy esitykseen.

Esityksen alkaessa valitaan yleisön avustuksella miljöö, johon tapahtumat sijoittuvat ja tietysti se tärkein – näytelmän nimi. Ensi-illassa oli luvassa Koppihoitoa.

Kun nämä ovat selvillä, näyttelijät luovat nopeasti roolihahmonsa lavalla olevien asusteiden avulla. Sen jälkeen lava tyhjennetään ja esitys on valmis alkamaan.

Ensi-illan esitys: Koppihoitoa

Heti alkumetreillä lavalla tapahtuu murha. Kuka on syyllinen? Koko näytelmä perustuu tähän asetelmaan, syyllisen paljastamiseen. Ensi-illassa murhamysteeristä muodostuu varsin komediallinen näytelmä, yleisö puhkeaa nauramaan läpi esityksen ja näyttelijöilläkin on pokassa pitämistä.

Näytelmän kulusta on helppo tunnistaa Agatha Christien teoksista tuttuja piirteitä. Lähes kaikki hahmot ovat potentiaalisia murhaajia ja jokaisen tarinasta paljastuu myös motiivi. Motiiveja käydään läpi yksi kerrallaan ja katsoja saa pohtia, kuka on syyllinen. Näytelmän hahmojen tarinat kietoutuvat yhteen yllättävilläkin tavoilla.

Varsinaista lavastusta ei ole, mutta tämä ei haittaa yhtään esityksen aikana. Näyttelijät kertovat tarpeeksi vihjeitä tapahtumapaikoista, joten katsojan on helppo pysyä mukana tapahtumissa ja kuvitella tapahtumapaikat.

Kokonaisuus toimii, ja näyttelijät onnistuvat luomaan hauskan ja viihdyttävän esityksen sekä loogisesti etenevän tarinan. Haastetta toivat lähinnä juuri luotujen hahmojen nimien muistaminen ja mitä kukin oli itsestään jo kertonut.

On erityisen mielenkiintoista seurata, miten näyttelijät reagoivat toistensa tekemisiin ja sanomisiin, kun kukaan ei voi tietää tarkalleen, mitä vastanäyttelijä keksii.

Esityksen jälkeen jää mieleen kutkuttava ajatus: Millaisiahan seuraavista esityksistä muodostuu, sillä jokainen esitys on oma ainutlaatuinen kokonaisuutensa. Ensimmäisessä esitys oli komediaa, mutta onko seuraavaksi luvassa tragedian tai draaman piirteitä? Esitykset jatkuvat Valvenäyttämöllä 11. joulukuuta saakka.

Artikkelia päivitetty 25.11 klo 16.20. Lisätty ohjaaja Maria Hietanen.
LISÄÄ JUTTUJA:

topi saha 30 jälkeen 30