Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Jäärän testamentti koskettaa ja naurattaa

31.08.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Mielensäpahoittaja muistelee elämänsä ehtoopuolella mennyttä ja valmistautuu jo tuonpuoleiseen.

Vaimo on hoitokodissa ja jäärä asuu yksin. Ystävätkin ovat jo menneet. Poika on mitä on, ja miniän kanssa on hankalaa. Miten nämä ovat iloisia aikoja? Vähän pahoitin mieleni, kun en ehtinyt Oulun kaupunginteatterin ensi-iltaan 18. elokuuta, mutta pieni sali täynnä ihmisiä tiesi olla paikalla viikkoa myöhemminkin. Pian oli selvää, että Hannu Pelkonen on ainoa oikea mielensäpahoittaja.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ymmärsin, että ihmisen elämä mahtuu yhteen pahvilaatikkoon…” pohtii Mielensäpahoittaja Hannu Pelkonen heti alkuun. Laatikosta löytyy vanhoja valokuvia ja muistoja vuosien varrelta. Äkkiväärät tuumailut saavat yleisön hymyilemään ja nauramaan. Ohjaaja Toni Wahlströmillä on haastava tehtävä työryhmänsä kanssa, hauska ja koskettava pitäisi yhdistää uskottavasti.

Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on valtavan suosittu kirjoina, elokuvana ja näyttämöllä. Hannu Pelkonen pukeutuu jo kolmatta kertaa karvahattuun ja astuu tukevasti jäärän saappaisiin. Heti on selvää, että asiat olivat ennen paremmin. Sukupolvien kohtaaminen on tällä teatterikaudella Oulussa kantava teema. Jäärän ajatusmaailma kohtaa nuorempien sukupolvien kotkotukset ja hauskaahan siitä tulee.

Hannu Pelkonen Mielensäpahoittajana täyttäisi tilan hyvin yksinkin, mutta ainoastaan monologia ei tällä kertaa nähdä. Näytelmä hengittää ja saa raikasta ilmaa sivuosarooleista. Jaana Kahra tekee uskottavan roolin muistisairaana emäntänä. Muut hahmot ovat enemmän ja vähemmän karikatyyrejä, mikä on ihan toimiva valinta.

Anne Syysmaa miniänä näyttelee sopivasti överiksi vihaisen uranaisen roolinsa. Veera Mommo on ihastuttava pirteänä hyväntahtoisena hössöttäjänä. Mirjami Kukkola ja Joose Mikkonen saapuvat lavalle, milloin missäkin hassussa roolissa ja Antti Haapsamo on oikea pitkätukka. Kuulostaa ehkä sekavalta, mutta paketti pysyy kohtuullisen hyvin kasassa, vaikka jotakin olisi voinut jättää poiskin. Jukka Kyllösen lavastus valoineen on hyvin pelkistetty ja jättää tilaa näyttelijöille.

Hannu Pelkosessa asuu ja elää Mielensäpahoittaja. Pojan hahmossa jokin vähän häiritsee – en oikein usko siihen. Näyttelijä Antti Launosen olemuksesta on vaikea löytää uusavutonta tossukkaa naistutkijaa. Roolivalinta voisi olla ehkä toinen.

Vanhenemisen tuskaa ja ilosia aikoja

Mielensäpahoittaja nikkaroi arkkua – itselleen ja emännälle. Kaiken pitää olla valmista ja oikein tehty, ennen kuin lähtö tulee. Jäärän testamentti on koskettavan inhimillinen. Jotakin muutakin pitäisi jättää jälkeensä kuin kasa muistoja pahvilaatikossa.

Pienellä näyttämöllä tunnelma on intiimi ja tunteet ovat lähellä. Yleisössä istuu paljon keski-ikäistä ja ikääntynyttä väkeä. Vanhenemiseen liittyy vaikeita asioita, jotka on kohdattava. Monet ikäihmiset eivät enää itse pärjää, jossakin vaiheessa ainoa vaihtoehto saattaa olla hoivakoti. Yhteisölliseen elämäntapaan ei ole enää paluuta ja päätökset ovat raskaita kaikille. Taiteella, viihteellä ja huumorilla on mahdollisuus avata umpikujaan ajautuneita ajatuksia.

Murheen alle ei kuitenkaan teatterissa taivuta. Kuoliaaksi ei naurateta, mutta hauskaa on alusta loppuun. On aina hienoa, kun naurun takaa saadaan kokea syvällisiäkin teemoja.

Mainitsin alussa, että Hannu Pelkonen on ainoa oikea Mielensäpahoittaja. Väite on aika kova, sillä roolissa on nähty melkoisia mestareita Antti Litjasta Vesa Vierikkoon. Asia kannattaa käydä toteamassa, sillä Pelkosen geenikartassa lukee varmasti: Mielensäpahoittaja!

Oulun kaupunginteatterin syyskauden avaaja naurattaa ja koskettaa. Kerrontaa olisi voinut vähän tiivistää etenkin lopussa, mutta toisaalta kuulin myös mielipiteitä, että tämä oli juuri hyvä näin. Taustalla on surullinen pohjavire, mutta Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja viihdyttää ja jättää hyvän mielen.

 

Tuomas Kyrö – Snoopi Siren
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä
Ensi-ilta 18. elokuuta 2017
Kesto 2t 10 min sisältäen väliajan
Ohjaus: Toni Wahlström
Rooleissa: Hannu Pelkonen, Antti Haapsamo, Jaana Kahra, Anne Syysmaa, Antti Launonen, Mirjami Kukkola, Joose Mikkonen, Veera Mommo
Lavastus ja valot: Jukka Kyllönen ; Puvut: Annukka Valta ; Äänisuunnittelu: Kari Koret ; Kampaukset ja maskit Eija Juutistenaho

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja Oulun kaupunginteatterin nettisivustolla
LISÄÄ JUTTUJA:

Kaapuveikko maalaus. Kaapuveikko seisoo lyhty ja pääkallo kädessään vuoren kielekkeellä. Kissa seisoo kaapuveikon vierellä.