Iida Rauma: Hävitys – tapauskertomus

Rankka kertomus koulukiusaamisesta

Iida Rauman autofiktiivinen romaani Hävitys – tapauskertomus on rankkaa luettavaa. Se alkaa ja päättyy näennäisesti merkityksettömään samaan lauseeseen: ”A sanoi, että niihin aikoihin hänen tavakseen oli tullut juosta öisin.” Lauseen merkitys korostuu, sillä rankalla matkalla mikään ei muutu. Alun ja lopun välillä olevat asiat vain jatkuvat ja jatkuvat kaikessa kauheudessaan.

Kirjan päähenkilö A tekee historianopettajan sijaisuuksia. Hän on hyvin rationaalinen, mutta kärsii selittämättömistä refluksitaudin oireista, joihin ei mikään auta. A stalkkaa pakkomielteisesti entistä luokkakaveriaan Iraa, kirjailijaa, joka on julkaissut kaksi kirjaa ja kirjoittaa nyt kolmatta, joka kertoo koulukiusaamisesta.

Ira kertoo myös A:sta, hänen nöyryytyksestään ja häpeästään. Ira voisi kertoa myös itsestään, sillä hän on ollut se toinen, muualta tullut ”uusi tyttö”, jota ei koskaan pyydetä mukaan.

Ira on outo ja vieras – on ollut  alusta saakka. A:ta kiusataan väkivaltaisesti, Ira jätetään ryhmän ulkopuolelle. Tämä kuvastaa hyvin, kuinka monenlaista kiusaaminen voi olla.

Ira edustaa tunnetta ja taidetta, A järkeä sekä tiedettä. Ehkä nämä kaksi naista ovat saman henkilön kaksi puolta? Kun A vihdoin tavoittaa Iran, Ira on jo osannut odottaa häntä. Piinallinen kohtaaminen Iran pienessä yksiössä alkaa.

Rakenteellista väkivaltaa

Hävitys kertoo koulukiusaamisesta, lapsiin kohdistuvasta rakenteellisesta sorrosta ja väkivallasta. Kiusaaminen ei ole vain lasten välistä. Opettaja Ansku osallistuu kiusaamiseeen ja tekee toiminnallaan sen lapsille mahdolliseksi.

Opettaja keskittyy epäolennaiseen sen sijaan että haluaisi nähdä, mitä hänen silmiensä edessä tapahtuu. Opettajalla on suosikkijärjestelmä. Hän nöyryyttää ja kilpailuttaa oppilaita epäreilusti. Opettajan ailahteleva käytös aiheuttaa oppilaille epävarmuutta, mikä saa heidät käyttäytymään hyökkäävästi ja väkivaltaisesti.

Lapsivihamielisyys järkyttää. Miten aikuiset voivat asettua näin lasta vastaan? Kumpi on pahempaa: luokkakavereiden kiusaaminen vai ymmärrys siitä, ettei luotettavia aikuisia ole?

Taitavaa kerrontaa

Kiusaamisen, nöyryyttämisen, väkivallan ja epäreiluuden loppumattomuus on järkyttävää luettavaa. Päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen se vain jatkuu jatkuu. Kirja ei anna armoa, se järkyttää alusta loppuun. Lauseet repivät sielua ja tuntuvat liian tosilta.

Kaiken inhottavan, väkivallan, eritteiden, pahan olon ja ruumiillisen kokemuksellisuuden keskellä on pakko ihailla kieltä, jolla tarina kerrotaan. Se on taitavaa. Rauma käyttää myös murteita onnistuneesti.

Romaanin yhdeksi päähenkilöksi nousee Turun kaupunki. Tai ehkä sen hävitys. Kaikki vanha ja kaunis revitään hajalle ja tilalle rakennetaan hengetöntä uutta. Välillä tuntuu kuin kävelisi Turun kaduilla ja joku kertoisi, mitä aiemmin missäkin kulmassa oli ennen.

Historiallista perspektiiviä kirjaan tuovat myös viittaukset tai katsaukset hysteriapotilaisiin, jotka olivat aina naisia. Kuinka näiden naisten oma tahto ja ajattelu tuhottiin ja vaiennettiin. Misogynia ei ole kadonnut minnekään. Myös koulun henkilökunta, opettajat, rehtori ja kuraattori pyrkivät vaientamaan A:n, sillä eikö hän oikeastaan omalla olemuksellaan provosoi muita?

Laman aikana 1990-luvulla koulutuksesta leikattiin, mikä näkyy kouluissa edelleen. Koulutuksesta leikkaaminen aloitti osaltaan yhteiskunnallisen eriarvoistumisen. Kaikilla ei ollut samoja mahdollisuuksia, ja valitettavasti oppilaiden menestyksen erot kasvavat edelleen. Myös Iran ja A:n koulussa luokkaerot korostuvat.

Hävitys

Kirjan nimi Hävitys kuvaa myös  ajankohtaista aihetta: mitä me koko ajan teemme elinympäristöllemme? Kirjassa on paljon viittauksia ekologiseen kriisiin ja ilmastonmuutokseen. Täydellinen hävitys on käynnissä.

Hävitys on vimmainen teos, jonka luin yhdeltä istumalta – niin vangitseva se on. Välillä oli kuitenkin laitettava kirja kiinni, hengitettävä syvään ja rauhoittuttava. Niin paljon tunteita kirja nostaa pintaan. Mikä raju, väkevä lukukokemus!

Hävitys – tapauskertomus on Finlandia-palkintoehdokas. Toivon voimakkaalle teokselle onnea kilpailuun!

Hävitys - tapauskertomus
Iida Rauma

Siltala
370 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

Jussi Seppänen ROUVA C.