If You Snow Away – Tanssiteos lumesta

10.03.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Alussa näen kiinalaisen teatterin hahmoja naamioineen sekä kolisevia rakennustelineitä. Puškin – luulen, kirjoittaa korkealla telineellä ja hilaa rakkinetta eteenpäin. Aurinkobaletti vieraili Oulussa ja esitti Sasha Pepaljajevin huikean tanssiteoksen If You Snow Away.

Tarina kertoo ”lumesta, Aleksandr Puškinista ja hänen romanttisesta novellistaan Lumimyrsky”. Tanssin ystävät saivat kokea vauhdikkaan puolitoistatuntisen. Hämmentävä teos koettiin Oulun Valvesalissa 3. ja 4. maaliskuuta. Esitysten tuotannossa oli mukana JOJO Oulun Tanssin Keskus.

Vas. Urmas Poolamets, Mikko Kaikkonen, Patrick Di Quirico, Päivi Kujansuu Vas. Urmas Poolamets, Mikko Kaikkonen, Patrick Di Quirico, Päivi Kujansuu

Esityksen jälkeen näen vain valkoista ja myönnän – olen pihalla kuin lumitoimittaja. Koin juuri jotain hyvin kiehtovaa. Kotiläksyjä tein sen verran, että luin Lumimyrskynovellin ja kertasin Puškinin elämän tapahtumia. Päätin olla tutustumatta teokseen ja siitä kirjoitettuun etukäteen. Niinpä olin menossa avoimin mielin katsomaan balettia.

Olisikohan nykytanssi termi, jonka alle mahtuisi kaikki kokemani? Klassista balettia se ei ainakaan ole. Kerron vähän kokemuksesta:

Esityksen alkuosan koen hieman ahdistavana. Toivun kyllä nopeasti ajatuksesta, ettei esitys ole balettia. Sen sijaan yritän ymmärtää tarinaa. Tarinaa kerrotaan myös taustalle heijastetuin runsaslukuisin sanoin, jotka on otettava haltuun intuition avulla. Nopeankaan lukijan, on vaikea sisäistää, keitä ovat NN, U, ja Z – tai, että milloin puhutaan Puskinin elämästä, milloin Lumimyrskyn tarinasta. Luulen, että näin on tarkoitettu ja rajoja on haluttu häivyttää.

Vas. Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu Vas. Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu

Alun jälkeen luovutan, en enää yritä ymmärtää. Alkaa helpottaa ja henki kulkee taas vapaasti. Keskityn vain visuaalisuuteen ja liikkeeseen. En välitä kuka menee naimisiin. En pohdi siirrytäänkö metalliporttien läpi toisiin tiloihin, vai saadaanko sähköisku. Silloin tällöin tunnistan jotain liikkeellä kerrottua – ajetaan reellä, ollaan osa lumimyrskyä, taistellaan kaksin ja kirjoitetaan.

Videokankaalle heijastetut kuvat näyttävät hienolta ja lisäävät syvyyttä yksinkertaiseen lavastukseen ja Sergei Illarionovin puvustukseen. Musiikki ja tanssi vaihtelevat hempeistä klassisista sävelistä nykyaikaisempaan villiin menoon. Kolme miestä: Mikko Kaikkonen Urmas Poolamets ja Patrick Di Quirico sekä kaksi naista: Päivi Kujansuu ja Elina Raiskinmäki vaihtavat rooleja ja paikkoja.

Tanssijat ovat hyvin erikokoisia ja -tyylisiä. Jokainen lumihiutale on täydellinen, mutta huomasin seuraavani ajattelematta Elina Raiskinmäen tanssia. Hän erottui selkeästi taidolla, liikkuvuudella ja fyysisellä olemuksellaan. On selvää, että pienen hoikan naisen ja ison miehen liike näyttää erilaiselta. Reippaassa menossa isommilla miehillä näytti tulevan välillä lämmin.

Elina Raiskinmäki Elina Raiskinmäki

If You Snow Away ei ole kuitenkaan yksin Raiskinmäen show. Koreografiassa on otettu huomioon erilaisten tanssijoiden vahvuudet. Välillä ryhmän meno on sujuvuudessaan lumoavaa seurattavaa. Tanssinäytelmä oli minulle alkuun hyvin hämmentävää – jopa ahdistavaa seurattavaa. Kokemus oli kuitenkin lopulta hieno. Oli suuri helpotus päästää irti, ja antaa tanssin ja musiikin siirtyä alitajuntaan sellaisenaan. Aina ei ehkä ole tarpeen pinnistellä tietoisen ymmärtämisen kanssa.

 

Aurinkobaletin tuotanto:
Sasha Pepeljajev: If You Snow Away
 

Konsepti, koreografia visualisointi, videot ja tekstit: Sasha Pepeljajev
Pukujen ja maskien suunnittelu: Sergei Illarionov
Valosuunnittelu: Marko Kallela
Äänisuunnittelu: Eero Auvinen
Tanssi: Mikko Kaikkonen, Päivi Kujansuu, Urmas Poolamets, Patrick Quirico ja Elina Raiskinmäki
Tekstien käännökset Jukka Malline

Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja Aurinkobaletti
LISÄÄ JUTTUJA:

Euroopan lyhin historia Musta lipas