Hukkuminen

08.10.2017
Teksti:
Fiilis: Uskomaton

Juhannusviikolla 2001 surmataan nuori mies. Alkaa normaaliin tapaan poliisitutkinta ja syyllisen etsintä. Tekijöiden jäljille päästään pian ja useita ihmisiä kuullaan. Poliisi pidättää kaksi miestä, jotka myöntävät pahoinpidelleensä uhria. Pääsyyllinen vaikuttaa olevan alusta asti selvä ja Avila-Mahkonen tuomitaan teosta.

Hukkuminen kertaa Kumpulan surmayön tapahtumia ja toistaa lukijalle erilaisia dokumentteja ja haastatteluja. Kirjassa käydään läpi tutkinnan vaiheita ja eri oikeusasteiden oikeudenkäyntejä. Kirjassa käsitellään etenkin Avila-Mahkosen syyllisyyttä – tai syyttömyyttä.

Kirja nostaa esille useita tutkimukseen ja oikeuskäsittelyyn liittyviä kysymyksiä, kuten miksei kaikkia surmayönä paikalla olleita tuotu oikeuteen – tai ilmeisesti edes kuulusteltu. Silminnäkijähavaintojen mukaan Avila-Mahkonen ei ollut surmapaikalla uhrin kuolinhetkellä ja hänen jälkeensä paikalla kävi useita muita henkilöitä ja silti hänet tuomitaan elinkautiseen. Kirjan mukaan myöskin kuolinaikaan liittyy epäselvyyksiä, joita ei koskaan selvitetty tarkasti.

Kirjan päällimmäinen sanoma tuntuukin olevan, ettei tämän jutun osalta kaikki ei ole mennyt oikeuden mukaan. Toki kirjasta käy myös ilmi, että Avila-Mahkonen on osansa tuomiosta ansainnut, myönsihän hän pahoinpitelyn, mutta ankarampi tuomio elinkautisesta kyseenalaistetaan.

Esille nostetaan myös puolustusasianajaja Antti Kärkkäisen vuosia myöhemmin antama haastattelu, jossa hän käy läpi uransa merkittävimpiä tapauksia ja juuri tämä Kumpulan surma on jäänyt kaivelemaan häntä. Hän toteaa, että Suomessakin voi tapahtua oikeusmurha ja tässä tapauksessa hänen asiakas on tuomittu murhasta, vaikka hän ei ole voinut olla tekijä.

Hukkuminen on mielenkiintoinen dokumenttiromaani rikoksesta ja sen seurauksista. Monet haastateltavista ovat Avila-Mahkosen ystäviä, sukulaisia ja asianajajia, joten välillä olisi kaivannut myös toisen puolen näkökulmia. Dokumentaarisuus olisi saanut uuden ulottuvuuden, jos myös vastapuoli olisi esittänyt omat näkökantansa.

Lopulta jää väistämättä miettimään, voidaanko Suomessa todella tuomita syytön mies elinkautiseen? Ja kuka on Kumpulan surmatyön takana, jos elinkautiseen teosta tuomittu onkin todisteiden valossa syytön?

Hukkuminen
Perttu Häkkinen

Tammi
Sivuja: 239


LISÄÄ JUTTUJA:

Soili Pohjalainen