Hot Dog

02.09.2016
Teksti:
FIILIS: TYYTYVÄINEN

Hot Dog on Reijo Mäen kirjoittaman Vares-kirjasarjan 27. osa. Kirjoissa turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares ratkoo monenkirjavia rikoksia.

Kirja alkaa takaumalla, jonka ympärille juoni alkaa hienosti punoutua. Tämän jälkeen siirrytään turkulaisen Down By the Laituri -festivaalin tunnelmiin, jossa Vares tarkkailee erään tuottajan toimeksiannosta joukkoa suomalaisräppäreitä. Mäen alentava ja värikkään humoristinen tyyli kuvailla räppäreitä saa lukijan ulvomaan naurusta. Festareilla jo aiemmista kirjoista tuttu poliisimies Eero Pränni kertoo tietävänsä tekijän kolme vuotta vanhalle henkirikokselle. Hyvin pian Pränni katoaa, ja tämän liikuntakyvytön sisko anelee Varesta selvittämään veljensä kohtalon. Näiltä puheilta Vares päätyy aina Etelä-Pohjanmaan Kurikkaan saakka selvittämään Prännin katoamista. Prännin siskolla on pahoja aavistuksia, ja katoaminen tuntuu olevan jotenkin kytköksissä vuosia sitten tapahtuneeseen jengijohtajan teloitusmurhaan, jota Vares alkaa myös selvittää. Varsinaiset kunnon tapahtumat alkavat vasta reilusti puolivälissä, kirjan alku tuntuu hieman turhanpäiväiseltä hölinältä ja sitä on täydennetty lähinnä Vareksen ja Luusalmen naisseikkailuilla. Kirjasta voisi periaatteessa ottaa melkein sata sivua pois ilman että itse juoni juurikaan kärsisi, mutta jostain syystä Mäen kirjoittamana lukija pysyy mukana näinkin.

Mäki pitää kuitenkin lukijan hienosti otteessaan, ja kirja on täynnä erittäin mielenkiintoisia käänteitä. Yksi kiinnostavimpia asioita kirjassa ovat sen värikkäät henkilöhahmot, esimerkiksi erittäin omalaatuiset kriminaaliveljekset. Henkilökuvaukset ja hahmojen nimet häilyvät juuri siinä rajalla, ovatko ne uskomattoman hyviä vai täysin epäuskottavia. Käännyn uskomattoman hyvien puoleen. Etenkin puolesta välistä viimeisille sivuille saakka kirjaa on vaikeaa laskea välillä alas, vaikka rikos ja sen motiivi paljastetaan vasta aivan viimemetreillä. Hot Dog on kaikenkaikkiaan hyvä kirja, vaikkei se sisälläkkään mitään ilmiöimäistä, tai saa varsinaisiin riemuhuutoihin ketään puhkeamaan. Jään ehdottomasti odottamaan seuraavaa Vares-sarjan kirjaa innokkaasti.

Hot Dog
Reijo Mäki

Otava
Sivuja: 464


LISÄÄ JUTTUJA:

Voro kaikkimitätiedänrakkaudesta Fintiaanien mailla