Hiirenloukku

Kutkuttava murhamysteeri

13.11.2019
Teksti:
Kuvat:
Ester van Dam

Kempeleen Nuorisoseurantalon salissa on odottava tunnelma: Hiirenloukun ensi-ilta on alkamassa marraskuun hämyisenä lauantai-iltana. Nuu-teatteri on valinnut syksyn 2019 ohjelmistoonsa Agatha Christien rikosnäytelmän vuosikymmenten takaa.

Näytelmässä riittää haastetta, sillä se on klassikko. Alun perin kuunnelmana esitetty Three Blind Mice sai ensi-iltansa vuonna 1952 Nottinghamissa. Sen jälkeen sitä on esitetty Lontoossa yli 60 vuoden ajan. Nyt näytelmä esitetään ensimmäistä kertaa Nuu-teatterin lavalla. Valot pimenevät ja pienen odottelun jälkeen esirippu aukeaa.

Ralstonin pariskunnan yllätysvieraaksi saapuu herra Paravicini (Paavo Kotkavaara).

Mollie ja Giles Ralston (Helena Räisänen ja Anssi Pesonen) ovat juuri avanneet upouuden täysihoitolan, Monkswellin. Vanhaan herraskartanoon Englannin maaseudulle saapuu heti avajaispäivänä viisi vierasta. Sää on karmea ja pian lumimyrsky saartaa koko paikan eikä kukaan pääse pois kartanosta. Radiossa kuulutetaan Lontoossa sattuneesta tapauksesta, jossa nainen on murhattu kuristamalla.

Toinen toistaan persoonallisemmat vieraat pitävät Mollien ja Gilesin kiireisinä − ja ärsyyntyneinä. Rouva Boyle (Minja Lappalainen) valittaa kaikesta, sillä hän on tottunut tasokkaampaan majoitukseen. Nuori Christopher Wren (Arttu Nivala) säikyttelee vieraita ja tekee kaikkensa härnätäkseen rouva Boylea, tuota ”ärsyttävää akkaa”. Naurunremahdukset kaikuvat salissa, ja ensimmäisen näytöksen jälkeen olo on hieman hämmentynyt: tulinko katsomaan komediaa vai karmivaa murhanäytelmää?

Majapaikka ei ole nokkavan rouva Boylen (Minja Lappalainen) mieleen.

Kuka on syyllinen?

Kartanoon saapuu hiihtäen ylikonstaapeli Trotter (Mikko Koskenkorva), joka haluaa selvittää Lontoossa tapahtunutta murhaa. Olisiko mahtipontisesti esiintyvä herra Paravicini (Paavo Kotkavaara) kyennyt moiseen veritekoon vai kenties hermostuneen oloinen neiti Casewell (Satu Heiskari)? Salaileeko piippua poltteleva majuri Metcalf (Joonas Väärni) jotain?

Nuorisoseurantalon salissa alkaa olla jännittävät paikat: kuka on syyllinen murhaan? Ylikonstaapeli Trotter varoittaa, että joku muukin voidaan murhata seuraavaksi. Lastenlaulu Kolme sokeaa hiirtä kaikuu kalseasti ympäri vanhaa kartanoa. Kaikilla vierailla tuntuu olevan jotain salattavaa eikä katsoja voi muuta kuin arvailla syyllistä.

Hiirenloukku, Nuu Teatteri

Neiti Casewell (Satu Heiskari) ja Christopher Wren (Arttu Nivala) vaikuttavat epäilyttäviltä.

Ammattitaitoista toimintaa

Vuonna 2008 perustetun Nuu-teatteriyhdistys ry:n näyttelijäporukka vaikuttaa hyvin ammattimaiselta − intohimo näyttelemiseen välittyy jokaisesta näyttelijästä. Käsiohjelmasta huomaa teatteriryhmän olevan laaja: ohjaaja Marko Pohjanrinteen työryhmään kuuluu useita tekijöitä puvustajista valokuvaajaan. Myös Oulun seudun ammattiopiston opiskelijoiden kanssa on tehty yhteistyötä.

Huolellisesti toteutettu lavastus, valaistus ja äänisuunnittelu auttavat katsojaa eläytymään tarinaan. Vanhan olohuoneen lavastus on kuin suoraan englantilaisesta kartanosta: antiikkihuonekalut ja paksut verhot saavan aikaan autenttisen miljöön. Äänitehosteet luovat mielikuvan kartanoa ympäröivästä hyisestä lumimyrskystä.

Ensi-illan hurmos välittyy hienosti työryhmän astellessa lavalle. Ablodit ovat valtaisat. Ruusujen jaon jälkeen on aika palata nykyhetkeen ja kirkkaiden valojen loisteeseen. Näytelmän nähneillä on yhteinen salaisuus: perinteen mukaan loppuratkaisua ei saa paljastaa ulkopuolisille.

Nuu-teatterin esitykset Kempeleessä jatkuvat 12.1.2020 saakka. Näytelmä esitetään myös Haukiputaan Teatterikuopalla 18. ja 19.1.2020.

Lue myös Kuiskeen arvio Oulunsuun Näyttämön Hiirenloukku-näytelmästä: https://kuiske.fi/hiirenloukku-klassikko-rikosnaytelma-oulussa/
LISÄÄ JUTTUJA:

David Attenborough - Yksi elämä, yksi planeetta Marko Annala Ehdoton valta