Hiirenloukku – rikosnäytelmä Oulussa

Kolme sokeaa hiirtä

06.11.2019
Teksti:
Kuvat:
Sami Sankilampi

Mollie ja Giles Ralston ovat juuri avanneet maaseudulle Monkswellin täysihoitolan. Avajaispäivänä heille majoittuu viisi vierasta. Kukaan vieraista ei tunnu kertovan koko totuutta itsestään. Kun kaikki jäävät lumimyrskyn myötä jumiin kartanoon ja kun yksi vieraista murhataan, alkaa kiivas selvittely kuka on syyllinen. Kun paikalle viimein saadaan myös poliisi, alkavat ihmisten salaisuudet pikkuhiljaa selvitä.

Näytelmän aikana yleisölle paljastuu jokaisesta henkilöstä asioita, joita he ovat syystä tai toisesta piilotelleet. Tarinan edetessä katsoja voi vain arvailla syyllistä ja vaihtaa mielipidettään syyllisestä monta kertaa aina uusien paljastusten myötä. Välillä vaikuttaa, että jokainen on epäiltyjen listalla. Pystyykö poliisi lopulta selvittämään jutun rikospaikkakonstruktiolla? Tarina pitää otteessaan loppuun saakka ja loppumetreille asti riittää salaisuuksien verkossa yllätyksiä.

Rouva Boylelle (Pia-Inka Pohjola) juomaa tarjoilee Mollie (Marja Roikola).

Rouva Boylelle (Pia-Inka Pohjola) juomaa tarjoilee Mollie (Marja Roikola).

Upea miljöö rikosnäytelmälle

Oulunsuun pirtti tarjoaa hienot ja toimivat puitteet näytelmälle. Vanha talo luo kartanomaisen miljöön. Näytelmä esitetään pienellä näyttämöllä ja katsomoon sopii kolmisenkymmentä henkilöä. Katsoja pääsee seuraamaan murhamysteeriä aitiopaikalta ja kokee olevansa tapahtumien keskellä – ikään kuin rikos tapahtuisi siinä silmien edessä. Näytelmän aikana erilaisia ääniä ja kolinoita tulee oikeasti viereisestä huoneesta, mikä entisestään vahvistaa kokemusta tapahtumapaikalla olemisesta.

Lavastus tuo mieleen englantilaisen kartanon. Etuosan olohuoneen ja takaosan keittiön käyttäminen toimivat näytelmässä hyvin. Näyttelijät suoriutuvat erinomaisesti! Alussa naisten esittämät miesroolit hämmensivät, kunnes sisäisti kenen roolia he näyttelevät. Näytelmän edetessä tämä unohtui. Etenkin kärttyisän Rouva Boylen roolissa Pia-Inka Pohjola on upea. Rakastuneen Ralstonin pariskunnan rooleissa Marja Roikola ja Petri Miettinen tulkitsevat hienosti tunteitaan.

Klassikko rikosnäytelmä

Hiirenloukku on Agatha Christien rikosnäytelmä, joka sai alkunsa radioesityksenä Three Blind Mice. Kuunnelman taustalla on Britanniassa vuonna 1945 sattunut rikostapaus. Hiirenloukku sai ensi-iltansa Nottinghamissa lokakuussa 1952, ja näytelmää on esitetty Lontoossa yhtäjaksoisesti jo yli 60 vuotta. Yksi näytelmän perinteistä on, ettei yleisö paljasta murhaajan henkilöllisyyttä ulkopuolisille esityksen nähtyään. Jääköön siis tälläkin kertaa syyllinen vain näytelmän nähneiden tietoon!

Oulunsuun näyttämön esitykset jatkuvat 23. marraskuuta 2019 saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

Vain puoliksi kuningas – Joe Abercrombie Lempi – Minna Rytisalo