Henkilö V ja Harakka Vinsentti sirkuksessa

Hauskaa katsottavaa

Henkilö V ja Harakka Vinsentti asuvat Hömpstadin kaupungissa. Kaupunkiin tulee sirkus Tingel zum Tangel. Sirkuksen saapumisen jälkeen kaupungissa alkaa tapahtua kummia. Asioiden selvittelyyn Hömpstadin konstaapelit Pysäys ja Hakkarainen saavat apua persoonalliselta Vinseltiltä.

Henkilö V ja Harakka Vinsentti sirkuksessa on jatkoa Teatteri Tien viime kesän näytelmälle Henkilö V ja Vinsentti. Jatko-osassa on säilytetty ensimmäisen näytelmän hyviä ja toimivia osia. Esimerkiksi näytelmän alussa yleisö pääsee osallistumaan heti näytelmään huutamalla omaa nimeään yhtä aikaa: onhan tasapuolista, että näyttelijä saa tietää yleisönsä nimet, kun hän ensin esittelee itsensä. Lapsiyleisölle tämä kohta näyttää olevan mieluisa. Saahan luvan kanssa huutaa vieläpä julkisella paikalla.

Näytelmässä on vain yksi näyttelijä, Iika Hartikainen, joka esittää kaikkia näytelmän henkilöitä. Ihaillen katselee, miten hän taitavasti muuttaa kehonkieltään ja ääntään hetkessä, kun henkilö vaihtuu. Tarina kerrotaan sanoin, mutta myös kuvitetaan näyttelemällä. Kun sirkuksen pelle kippurakärkisissä kengissään kompastelee, Hartikainen ensin kertoo, mitä sirkuksen areenalla tapahtuu ja heti perään kaatuu mielikuvituksekkaasti.

Yleisö, erityisesti lapset, huomioidaan näytelmässä erinomaisesti. Näyttelijä Hartikainen vastaa taitavasti yleisöstä kuuluviin kommentteihin ja pääsevätpä väliajalla kärrynpyöriä heitelleet tytötkin näyttämään taitojaan koko yleisölle osana näytelmää.

Paras esityksessä oli, kun se rosvo jäi kiinni
Anni, 8 vuotta

Teatteri Tiellä on mukana oma nouseva katsomonsa. Katsomo on niinkin yksinkertaista tekoa kuin erikokoisia muovilaatikoita pohja ylöspäin ja lankku päälle istuinpenkiksi. Kuka lie idean keksinyt, mutta se on toimiva. Ei tarvitse istua ulkosalla märällä nurmella ja jokaiselle katsojalle löytyy sopivalla korkeudella oleva istumapaikka.

Henkilö V ja Vinsentti sirkuksessa -näytelmää esitetään tilanteen mukaan joko sisällä tai ulkona. Ulkona on mukava istua varjossa ja nauttia kesäpäivästä ja hyvästä näytelmästä. Miinuspuolena on, että paikan yhdellä reunustalla on tie. Sieltä kuuluu ikävästi ohikulkevien mopojen ja autojen ääniä, jotka välillä peittävät näytelmän äänet alleen. Onneksi liikenne ei ollut jatkuvaa, joten yleisö pääsi naurussa suin kotimatkalle.

Rooleissa: Iika Hartikainen
Näytelmäksi kirjoittaminen ja ohjaus: Hannu Raatikainen
Ikäsuositus: yli viisivuotiaille
Alkuperäisteos: Aapeli, ”Vinski ja Vinsentti”, WSOY, 1965
Esitys katsottu: 20.7.2019 Rantsilassa
Kiertueaikataulu ja lisätietoja: Facebook – Teatteri Tie
LISÄÄ JUTTUJA:

Harry Potter ja kirottu lapsi