Kuten suurin osa kulttuuritapahtumista, myös Suomen ainoa aasialaisiin elokuviin keskittyvä elokuvafestivaali Helsinki Cine Aasia siirtyi pandemian vuoksi verkkoon. Vaikkei netti voi korvata teattereiden tunnelmaa, on online-festivaaleilla myös puolensa: elokuvia voi katsoa oman aikataulun mukaan missä tahansa Suomessa.
Viikonloppuna 16.-18. huhtikuuta järjestettävän festivaalin kaksitoista elokuvaa kattava ohjelmisto tuo kotisohville nähtäviksi kattauksen elokuvia Japanista, Etelä-Koreasta, Kiinasta, Filippiineiltä, Burmasta ja Kambodžasta. Kauttaaltaan laadukkaan ohjelmiston yksi tärpeistä on menestyneen japanilaisohjaaja Akiko Ohkun uusi romanttinen draamakomedia Hold Me Back (2020).
Kolmekymppinen Mitsuko (Non) harrastaa asioiden tekemistä yksin. Hän osallistuu työpajoihin, joihin yleensä tullaan yhdessä ja mulkoilee pariskuntia puistoissa. Seuran puutteessa Mitsuko on on kehittänyt keskustelukumppaniksi miehen äänellä puhuvan mielikuvitusolennon nimeltä A. Kun yksinäinen nainen ihastuu työpaikallaan komeaan Tadaan (Kento Hayashi), hän joutuu pohtimaan, mitä parisuhteessa oleminen tarkoittaisi vain omaan seuraan tottumisen jälkeen.
Elokuva jatkaa ohjaajalle tuttua teemaa nuorten sinkkunaisten elämästä. Hold Me Back voitti Tokyo International Film Festival 2020 -parhaan elokuvan palkinnon. Tuomaristona toimi pandemian aiheuttamien matkustusrajoituksien vuoksi festivaaliyleisö. Ohku oli yleisön suosikki myös vuonna 2017 elokuvallaan Tremble All You Want. Molempien elokuvien keskiössä oikukkaat outolinnut ovat riemastuttavia mutta samaistuttavan inhimillisiä.
Ohku on taitava sitomaan hahmojensa tunteet elokuvan miljööseen. Mitsukon koti kuvataan royanderssonmaisen harmaana hitaiden kameraliikkeiden korostaessa pysähtyneisyyttä. Päähenkilön ahdistuessa sähkövalot välkkyvät hermostuneesti. Ilon hetkillä Mitsukon kuvitelmat heijastavat mielentilaa mielikuvituksellisin elokuvakerronnallisin keinoin. Fyysisen ja sisäisen todellisuuden symbioosi korostaa tunnekokemuksen voimakkuutta.
Vaikka tarinan teemoja ovat yksinäisyys ja rakkauden kaipuu, luovat Mitsukon harvat ystävyssuhteet elokuvaan koskettavia hetkiä. Vanha ystävä Satsuki (Ai Hashimoto) on muuttanut Italiaan ja mennyt naimisiin, mutta jälleennäkemisen hetken herkkyys paljastaa siteen lujuuden. Työtoveri Nozomi (Asami Usuda) tuo merkitystä epätyydyttävään toimistotyöhön. Naisten välinen toveruus kantaa arjen keskellä.
Sukupuolten väliset jännitteet näkyvät elokuvassa monella tasolla. Nozomi ja Mitsuko ovat niin sanottuja toimiston naisia, ”office ladies”, kuten heitä Japanissa yleisesti kutsutaan. Heidän työtehtäviinsä kuuluu esimerkiksi teen tarjoilu. Pukumiesten keskellä sivuhahmona loistaa kuitenkin naispuolinen esimies, ilmeikäs Sawada (Suomeen sijoittuvassa japanilaiselokuva Ruokala Lokissa (2006) nähty loistava Hairi Katagiri). Hierarkian rikkominen tekee myös hänestä outolinnun nuorempien naisten näkökulmasta.
Mitsukon sivupersoona A on sen sijaan itsevarmoine neuvoineen rohkeampi kuin hän itse. A:n kautta Mitsuko voi käsitellä myös yllättäviä dramaattisia hetkiä, joissa sukupuolten väliset valta-asemat kärjistyvät. Ensivaikutelmistaan huolimatta Hold Me Back ei ole puhdas romanttinen komedia, vaan yllättää myös tummempien sävyjen taidokkaalla kuvauksella.
Aivan täydellinen elokuva Hold Me Back ei kuitenkaan ole. Vaikka ääni pään sisällä toimii myös narratiivin kannalta merkitsevästi, dialogit käyvät paikoin pitkästyttäväksi – Mitsuko on jo itsessään tarpeeksi mielenkiintoinen hahmo, jonka mielenmaisemiin pääsee tutustumaan muutenkin. Tarinan elämänmakuinen aaltoilevuus on sekä etu että lopulta heikkous, koska elokuva tuntuu kestoltaan turhan pitkältä. Tiiviimpi tahti olisi korostanut merkittävimpiä hetkiä selvemmin.
Tunnevetoisena elokuvana katsomiskokemus on kokonaisuutena voimaannuttava. Oivaltavat ja koskettavat hetket paljastavat, miten tärkeää on kokea erilaisten ihmisten todellisuuksia. Välillä naurattaa ääneen, välillä tekee mieli itkeä. Näin vahvojen ja vaihtelevien tunnereaktioiden herättäminen on elokuvan taikaa parhaimmillaan.
Hold Me Back ja muut Helsinki Cine Aasian elokuvat katsottavissa Festhome-palvelussa 16.-18.4.2021. Yksittäisliput 7 € ja koko 12 elokuvan ohjelmiston kattava sarjalippu 45 €.