Heikki Salo tunnetaan parhaiten Miljoonasade-yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Herra on tehnyt kuitenkin paljon muutakin. Sitä valottaa Salon itse kirjoittama teos Heikki Salo: Tarinankertoja.
Salo on kotoisin Etelä-Pohjanmaan Lapualta ja tarina alkaa lapsuudenmaisemista, edeten varsin tavallisen suomalaisen nuoren elämänä eteenpäin. Maaseudulla lapsilla on osittain erilainen lapsuus kaupunkilaisiin verrattuna. Näin oli Salon perheen lapsillakin. Maalla paljon tehdään itse improvisoiden, esimerkiksi jääkiekkoilijan suojukset rakennettiin itse. Mukaan mahtuu paljon tarinoita pikkukylän meiningistä, siitä millaista on asua kylällä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Ilmapiiri oli toisinaan hyvinkin painostava, vaikkakin yhteisöllinen. Salon rakkaus Pohjanmaahan oli jo lapsena syvä, jatkui sellaisena myöhemminkin. Myöskin perhe ja suku olivat hyvin tärkeitä, sitä ei voi teoksessakaan sivuuttaa.
Salo viihtyi paljon yksin. Kävi yksin reissuillakin, hän saattoi esimerkiksi kierrellä yksin Helsiungin baareja ja palata kierroksen jälkeen takaisin Pohjanmaalle. Kaupunki kuitenkin kiehtoi nuorta miestä, ja ei siis ihme että jo varhain Salo alkoi suunnitella muuttoa kaupunkiin. Hän haki opiskelemaan tietojenkäsittelyoppia Jyväskylän yliopistoon vuonna 1979 ja kutsu kävi. Muutto oli edessä.
Musiikki kiinnosti jo varhain, ja hän sai ensimmäisen kitaran 1971, mutta ei meinannut oppia soittamaan sitten millään tai ainakin se oli hyvin työlästä ja vaikeaa. Halu oppia oli kuitenkin voimakas. Jyväskylään muutto toi viimein myös soittoprojekteja, joista ei kuitenkaan heti tullut mitään suurempaa. Jyväskylä avasi myös Salon tien erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja -tuotantoihin. Teatterin lava oli mieluisa paikka ja kun Ylioppilasteatteri tarvitsi näyttelijöitä oli Salo paikalla. Tästä alkoi miehen yksi tulevaisuuden suunta. Myös tulevan yhtyeen jäsenet löytyivät samaisesta teatteriyhteisöstä.
Kirjan ensimmäiset sata sivua kertoo Heikki Salon tuikitavallisesta lapsuudesta ja nuoruudesta, eikä tässä vaiheessa ole tietoakaan mistään myöhemmpiin suuriin kuvioihin ajautumisesta. Bändihommat alkavat kiinnostaa kunnolla vasta vuonna 1986, kun Miljoonasade perustetaan muutaman esiasteen jälkeen. Miljoonasateen musikantit eivät kuitenkaan tunne itseään miksikään rokkistaroiksi pitkään aikaan, vaan homma tuntuu varsin amatöörimeiningiltä. Bändi saa kuitenkin hyvin nopeasti singleä varten sopimuksen levy-yhtiöltä ja Juri Gagarista kertova Lapsuuden sankarille levytetään singleksi.
Soittipa Miljoonasade vuonna 1995 myös maailman ensimmäisen vedenalaisen konsertin.
Ei kulu kauaakaan, kun Lapsuuden sankarille soi joka paikassa: radioissa, yökerhoissa ja kaikki osaavat sen sanat ulkoa – pian siitä kuulee myös erilaisia variaatioita, kuuluisin lienee mäkikotka Matti Nykäsestä kertova versio. Singlen suursuosion myötä bändi saa oikean levytyssopimuksen ja albumeita alkaa ilmestyä tiuhaan, parhaimpina vuosina kaksikin. Toisen albumin Laukauksia viulukotelossa (1988) hitti Marraskuu ja kolmannen levyn Veitsen valossa (1989) Olkinainen viimeistään räjäyttivät pankin. Tässä vaiheessa bändiä vietiin kaikkialle ja se soitti kaikissa mahdollisissa paikoissa; festivaaleilla, klubeilla ja nuorille tarkoitetuilla tanssilavakeikoilla. Soittipa Miljoonasade vuonna 1995 myös maailman ensimmäisen vedenalaisen konsertin – kaikkiaan kaksi – Turun DBTL-festivaalilla sekä Jyväskylän uimahallissa.
Salon kunnianhimon ja taidon sanoittajana huomasivat myös muut. Pian alkoi tulla pyyntöjä erilaisiin projekteihin ja pian Salo huomasi tekevänsä vähän kaikkea. Hän sanoitti lauluja, näytteli teatterissa, kirjoitti kirjoja ja käsikirjoituksia, järjesti tapahtumia, piti koulutuksia – tulessa oli monta rautaa samaan aikaan. Hän teki helvetillisen määrän erilaisia tuotantoja vuosituhannen vaihteen lähestyessä.
Miljoonasade oli ja on kuitenkin se mistä mies parhaiten tunnetaan. Bändi paloi ikään kuin loppuun tekemällä hirveän määrän levyjä ja jopa sata keikkaa vuodessa usean vuoden ajan. Vuonna 2000 tehdyn Lapin kiertueen jälkeen musikantit päättivät yksissä tuumin lopettaa ja se oli siinä. Mutta kuten nykyään asiaan kuuluu, bändi palasi vielä takaisin paluukeikoille, sekä vuosia myöhemmin YLE:n We Want More -ohjelman kuvauksiin, jossa oli ideana tehdä comeback tosi-tv-formaatissa. Miljoonasateen tarina jatkuu edelleen.
Heikki Salo: Tarinankertoja on nimensämukainen teos. Salo todellakin kertoo mielellään tarinoita, jopa hyvin pienistäkin tapahtumista varsin yksityiskohtaisesti. Toisaalta kirjassa on jopa hieman liikaa kerrontaa ja lukija saattaa tuntea runsauden ähkyn. Vähempikin olisi riittänyt, kaikkea kun ei ole pakko kertoa. Toisaalta kerrottu on varmasti itse Salolle tärkeää tietoa, jota ei vain sopinut sivuuttaa. Kirja viihdyttää ja palauttaa lukijan mieleen Miljoonasateen unohtumattomat suomirockin klassikot. Kirjaa väritetään lukuisilla biisien lyriikoilla sekä Salon kirjoittamilla kolumneilla.