Heather Morris: Cilkan tarina

Tarina historian pimeistä hetkistä

Neuvostojoukkojen saapuessa Auschwitziin nuori 19-vuotias Cilka Klein pääsee vihdoin vapauteen selviydyttyään leirillä kolme vuotta. Hän ei kuitenkaan ehdi nauttia vapaudesta, kun päätyy jo uudelle leirille. Häntä syytetään yhteistyöstä natsien kanssa, ja neuvostojoukot tuomitsevat hänet Siperiaan pakkotyöhön 15 vuodeksi.

Cilka tajuaa pian joutuvansa kokemaan tutut kauheudet uudelleen; nälkä, kylmä, kuolema ja miesten lähentely ovat läsnä myös Siperiassa. Kuin ihmeen kaupalla hän onnistuu myös tällä leirillä hankkimaan itselleen nopeasti etuoikeutetun aseman. Kuitenkin jälleen kerran muita vankeja parempi asema tuo myös vihamiehiä eikä tällä kertaa tieto pitkästä tuomiosta helpota selviytymistä.

Heather Morrisin teoksessa Cilkan tarina kuvataan pääasiassa Cilkan elämää Siperiassa. Aika ajoin palataan hänen keskitysleirin aikaiseen elämään. Kirja on itsenäinen jatko-osa Auschwitzin tatuoijalle, ja siitä tutut hahmot ovat mukana myös tässä kirjassa. Se osa Cilkan elämästä, joka kerrottiin jo aikaisemmassa kirjassa, ei tule kerratuksi.

Sydäntäsärkevä tosipohjainen tarina

Cilkan tarina perustuu tositapahtumiin: Cilkasta ovat kertoneet niin Auschwitzista kuin Siperian leiriltä selviytyneet. Cilkan tarina on raadollinen ja täynnä kauheuksia, ja se saa miettimään ihmismielen lujuutta, uskomatonta nuoren tytön elämänhalua sekä uskoa parempaan vaikeimmissakin olosuhteissa.

Kirjassa häiritsee paikoin aikakuvaus – muutamassa sivussa leirillä kuluu aikaa vuosi, ikään kuin vuodessa vangin elämässä ei tapahtuisi mitään merkittävää. Varmasti vuodet toistuvat leirillä samanlaisina, mutta tällainen kuvaus tekee kertomuksesta paikoin pinnallisen tuntuisen, ikään kuin kirjailija ei olisi tiennyt mistä kirjoittaa.

Siperian pakkotyöleiri ei avaudu kovinkaan syvällisesti ja kirja jättää paljon kysymyksiä leirin olosuhteista. Etenkin jos kirjaa vertaa Auschwitzin tatuoijaan, niin tässä koko tarina jää ohuemmaksi ja henkilöiden kuvaaminen pinnallisemmaksi. Auschwitzin tatuoijassa päähenkilö Gitan tarina on selkeästi syvempi, joten se koskettaa enemmän.

Cilkan rohkeus ja päättäväisyys jäävät kuitenkin mieleen tässä vahvassa teoksessa. Kaiken kaikkiaan Cilkan tarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Se muistuttaa jälleen kerran historian julmuuksista, joista ei lopulta ole kovin kauan.

Cilkan tarina
Heather Morris

Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Sivuja 405


LISÄÄ JUTTUJA: