Haastattelu: Martta Tervonen

Unelmia kohti

18.11.2020
Teksti:
Kuvat:
Petteri Löppönen

Kirjoittajaklubin perustaja Martta Tervonen on tottunut tarttumaan toimeen ja toteuttamaan unelmiaan. Hän uskoo, että vedämme puoleemme valoisaa tulevaisuutta ja omia unelmiamme, jos kykenemme suuntaamaan huomiomme niihin.

‒ Valmistuin oikeustieteen maisteriksi vuonna 2012 ja tein jonkin aikaa lakialan töitä. Pian kuitenkin huomasin, ettei se ole minun juttuni. Ryhdyin etsimään omaa intohimoani ja pohtimaan omia unelmiani.

Pohdittuaan aikansa Martta innostui kirjoittamisesta ja luovuudesta. Vuonna 2015 hän perusti Sami Mikkolan kanssa yrityksen nimeltä Luova laboratorio. Martta joutui kuitenkin jäämään jonkin ajan kuluttua uupumuksen vuoksi sairauslomalle, mutta on noussut tuhkasta feenikslinnun lailla. Hän löysi uudelleen kirjoittamisen kipinän ja sen ihanan parantavan vaikutuksen.

‒ Sain idean Kirjoittajaklubista, joka kannustaisi kaikenlaisia ihmisiä kirjoittamisen pariin, löytämään yhteyden omaan luovuuteensa kirjoittamisen avulla ja toteuttamaan itseään rohkeammin, vapaammin ja luovemmin.

Varovaisesta kokeilusta yllättävään suosioon

Kirjoittajaklubi aloitti toimintansa alkuvuodesta 2019, jolloin ensimmäinen kirjoittamisen verkkokurssi julkaistiin. Martta oli ottanut yhteyttä kirjailija Miki Liukkoseen, joka innostui toteuttamaan yhteistyössä aina avoinna olevan verkkokurssin nimeltä Miki Liukkosen kirjoittajakoulu: Inspiroidu kirjoittamaan ja löydä luovuutesi!

Tällä hetkellä Kirjoittajaklubi tarjoaa monipuolisen valikoiman maksullisia kirjoittamiseen ja luovuuteen liittyviä verkkokursseja ja webinaareja. Tammikuussa 2021 on mahdollista aloittaa Kirjoittajan vuosi eli Kirjoittajaklubin VIP-vuosijäsenyys, johon kuuluu suuri paketti verkkokursseja ja ohjelmaa koko vuoden ajaksi.

Kirjoittajaklubin menestys on yllättänyt Martan positiivisesti.

‒ Kirjoittajaklubin ensimmäinen vuosi oli vielä pienimuotoista ja varovaista kokeilua, mutta toisen vuoden aikana homma lähti rullaamaan kunnolla. Tähän mennessä kursseilla on ollut jo useita tuhansia kirjoittajia.

Martta suosittelee VIP-vuosijäsenyyttä kaikille, jotka haluavat tulla mukaan kannustavaan ryhmään, saada tukea ja inspiraatiota omaan kirjoittamiseen – ja kenties innostua luomaan jotain ihan uutta. Mukana kursseilla ja webinaareissa on ollut kirjoittajia 13-vuotiaasta tytöstä aina 83-vuotiaaseen mieheen.

‒ Kirjoittajien skaala on siis hyvin laaja. Olemme saaneet todella paljon hyvää palautetta. Kurssit ovat antaneet osallistujille uutta inspiraatiota, ideoita ja oivalluksia paitsi kirjoittamiseen, laajemmin jopa koko elämään. Suosituimpia kursseja ovat olleet ohjaamani Luovan kirjoittamisen verkkokurssi: Löydä kirjoittamisen ilo ja flow! sekä Miki Liukkosen kirjoittajakoulu.

Yhteistyössä on voimaa

Martta kertoo toteuttaneensa kursseja ja webinaareja noin kymmenen eri kirjoittamisen ohjaajan tai kirjailijan kanssa. Heistä jokaisella on oma näkemyksensä ja erityisosaamisensa kirjoittamiseen, mutta kaikkia yhdistää intohimo kirjoittamiseen sekä kannustava ote ohjaamisessa.

‒ Etsimme jatkuvasti uusia ohjaajia ja kirjailijoita, jotka jakavat samanlaista henkeä ja jotka haluavat toteuttaa verkkokursseja ja webinaareja yhdessä meidän kanssamme tavoittaen laajan joukon erilaisia kirjoittajia.

Martta kertoo unelmoivansa muun muassa kurssikokonaisuudesta, jossa erilaiset kirjailijat kertoisivat omasta luovuudestaan ja tavastaan kirjoittaa sekä omasta polustaan kirjailijaksi.

‒ Kannustankin kaikkia kirjoittamisen ohjaajia ja kirjailijoita olemaan meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos yhteistyö ja kurssien ohjaaminen meidän kanssamme kiinnostaa ja on jokin kurssi-idea mielessä!

Martta haluaa kiittää paitsi asiakkaita myös kurssien ohjaajia. Tarjolla on tällä hetkellä esimerkiksi Emilia Haljalan Vapaan kirjoittamisen kurssi sekä Anne Lukkarilan Tee oma kirja: Näin julkaiset, myyt ja markkinoit oman kirjan -kurssi. Joillakin kursseilla omista teksteistään saa palautetta ohjaajalta.

‒ Kirjoittajaklubin kantavana ajatuksena on tarjota inspiroiva alusta ja yhteisö kaikenlaisille ihmisille, joita kirjoittaminen kiinnostaa. Päivitetty lista avoimista kursseista löytyy aina Kirjoittajaklubin etusivulta.

Luovuus voimavarana

Martan mukaan luova kirjoittaminen on parhaimmillaan virkistävää, energisoivaa ja jollain lailla puhdistavaa, jopa terapeuttista. Sitä kautta saa yhteyden omiin tunteisiinsa ja omaan sisäiseen maailmaansa.

‒ Olen aiemmin vetänyt luovan kirjoittamisen kursseja livenä Oulussa, ja ne olivat todella tykättyjä. Mietin, että olisi hienoa, jos sama voisi toimia netissä – kirjoittamisen ja luovuuden äärelle tulisi yhä suurempi joukko erilaisia ihmisiä eri puolilta Suomea.

Martta mainitsee, että erityisesti luova kirjoittaminen tarjoaa hienoja onnistumisen elämyksiä ja flow-kokemuksia, syventää itsetuntemusta ja tuo elämään lisää jonkinlaista merkityksellisyyden ja täyttymyksen tunnetta.

‒ On olemassa sitkeä kirjailijamyytti, jonka mukaan kirjailijat ovat kärsiviä taiteilijoita ja kirjoittaminen täyttä luovuuden tuskaa. Itse näen asian toisin. Kirjoittaminen voi päinvastoin tuoda energiaa ja auttaa löytämään uusia voimavaroja, jopa kokonaan uusia maailmoja omaan elämään.

Tarinoiden kertominen tekee Martan mielestä elämästä elävämpää. Esimerkiksi runous koskettaa usein jotain syvää ja abstraktia, mitä on tavallisella arkikielellä vaikea tavoittaa.

‒ Luovan kirjoittamisen ja vapaan intuitiivisen kirjoittamisen keinoin voi saada yhteyden omaan sisäiseen luovaan voimaansa ja kokea, kuinka teksti lähtee syntymään kuin itsestään. Sitten jälkeenpäin voi ihmetellä, että oho, minäkö ihan oikeasti kirjoitin tuollaisen tekstin!

Unelmia ja mahdollisuuksia

Tulevaisuudelta Martta toivoo, että Kirjoittajaklubi jatkaa hyvällä polulla ja inspiroi yhä useampia ihmisiä kirjoittamisen pariin. Hän on varovaisesti salaa unelmoinut, että Kirjoittajaklubin kursseja voisi joskus tarjota englanniksi kansainväliselle yleisölle.

‒ Olisi aika hienoa nähdä, mitä tapahtuu, kun kurssille osallistuu erilaisia ihmisiä samaan aikaan vaikkapa New Yorkista, Bangkokista, Madridista ja sanotaan nyt vaikka Pudasjärveltä. Millaisia tekstejä lähtisi syntymään samasta tehtävänannosta ja millaista vuorovaikutusta eri ihmisten välille syntyisi – ja miten se ruokkisi kunkin kirjoittajan luovuutta ja avartaisi näkökulmia?

Kutkuttavia mahdollisuuksia on paljon, mutta ensisijaisesti Kirjoittajaklubin tarkoituksena on keskittyä tarjoamaan tukea, rohkaisua ja inspiraatiota. Martta haluaa tarjota asiakkailleen matalan kynnyksen yhteisön, jotta eri ihmiset pääsisivät toteuttamaan itseään ja löytäisivät yhteyden luovuuteensa.

‒ Toivotan kaikki sydämellisesti tervetulleeksi kokeilemaan kirjoittamista ja nauttimaan luovuudesta meidän kanssamme taustasta, taidoista ja kokemuksesta riippumatta.

 

Seuraava live-webinaari pidetään 3.12.2020, ohjaajana on Emilia Haljala ja aiheena Taiteilijaidentiteetti: Kuka minussa kirjoittaa?. Sinne ovat kaikki tervetulleita, mukaan voi ilmoittautua tästä.
LISÄÄ JUTTUJA:

Punainen lintu