Fok_it 5

01.07.2016
Fiilis: hörähtelevä

Fok_it on varmaankin tuttu kaikille Helsingin Sanomien Nyt-liitettä tai -verkkosivuja seuraaville lukijoille, sillä sarjan omalaatuinen piirrostyyli ja huumori on varmasti mieleenpainuvaa. Viides Fok_it-kokoelma jatkaa parhaiden strippien yksiin kansiin kokoamista.

Aluksi myönnän heti, etten ole ikinä ollut mikään erityinen Fok_itin ystävä, lähinnä sen piirrostyylistä johtuvista syistä. Sanottakoon vaikka nyt niin, että en ole ikinä antanut sille mahdollisuutta, mutta ajattelin tarttua härkää sarvista tämän viidennen kokoelman kanssa ja tutustua hieman tarkemmin. Ja hyvä, että niin tein, sillä siinä missä Fok_itin piirrostyyliin kestää hetki päästä sisälle, sen huumori upposi melko pitkälle aivan heti. Yleisesti ottaen sanoisin, että jos joku asia saa minut yksistään hörähtelemään ääneen, niin jotain on tehty oikein.

Tämän strippimuotoisen sarjakuvan huumori repii hyvin paljon irti kaikista nykyajan tapahtumista ja ilmiöistä. Monesti taustalla on aivan jokapäiväiset asiat, keskustelut työpaikan kahviossa tai vastaavaa, mutta niissä on aina joku astetta levottomampi ja hullunkurisempi twisti. Stripeissa harvemmin tapahtuu toiminnan suhteen mitään järin mullistavaa, vaan niiden toimivuus nojaa enemmänkin puhuviin päihin heittämässä älytöntä juttua. Fok_it muistuttaa minua jostakin syystä hyvin vahvasti Max Cannonin loistavasta, mutta täysin epäkorrektista Red Meat -sarjakuvasta, mutta samanlaisiin ruokottomuuksiin asti ei kuitenkaan mennä.

Koska en ole aiemmin seurannut tätä sarjakuvaa, minulla ei ole käsitystä siitä, käyttääkö Joonas Rinta-Kanto paljon samoja hahmoja. Minulla olikin hieman vaikeuksia löytää toistuvia hahmoja, mutta kyllä siellä muutama semmoinenkin taisi olla. Yksi ylitse muiden sieltä kuitenkin löytyi, Salaliitto-sammakko nimittäin, jonka jutut ovat vainoharhaisuudessaan ja sekavuudessaan aivan ylivertaista settiä.

Koviin kansiin paketoitu Fok_itin viides kokoelma on kaikin puolin oikein hauska ja laadukas julkaisu. Ei kaikki stripit tietysti aina ihan perille asti vie, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin. Voin siis suositella tätä kokoelmaa sekä Fok_itin ystäville, sekä siihen hieman skeptisemmin suhtautuville, kuten minä. Saatatte ehkä yllättyä!

Fok_it 5
Joonas Rinta-Kanto

Kustannusliike Hans Nissen
Sarjakuva-albumi


LISÄÄ JUTTUJA:

Elbe Nissisen elämäntarina Teatteri Saagan kantaesityksenä Syytös jääräpää