Euroopan lyhin historia

08.06.2017
Teksti:
Fiilis: Eurooppalainen

Euroopan historia kiteytettynä 60 sivuun, antiikin Kreikasta aina nykyaikaan saakka. Varsin omaleimaisesti ja ajatuksia herättävästi historioitsija John Hirst on tehnyt loistavan tiivistelmän historian kulusta ja taustoista.

Tärkeässä roolissa ovat antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset, germaanisoturit ja kristinusko. Hirst kuvailee tapahtumia, mutta myös selittää mitä ne merkitsevät. Hän uskaltaa yleistää, vetää mutkat suoriksi ja jättää vuosilukuja sekä päivämääriä kertomatta. Aluksi hän tekee kahdessa ensimmäisessä luvussa yleiskatsauksen historiaan ja palaa asioihin syvällisemmin myöhemmin. Ideana on täydentää ymmärrystä palaamalla tutkimaan asioita tarkemmin uudesta näkökulmasta.

Kun historia on siis kerran kerrottu 60 sivussa, on aika tarkastella sama tarina yksityiskohtaisemmin. Hän aloittaa hyökkääjien ja valloittajien näkökulmasta, eli miten germaanit, islamilaiset ja viikingit vaikuttivat eurooppalaiseen sivilisaatioon. Sen jälkeen samat tapahtumat tarkastellaan hallintomuotojen kannalta, muinaiset kreikkalaiset keksivät demokratian, Roomassa sillä ei ollut koskaan yhtä vahvaa asemaa, sen sijaan germaaniheimot eivät demokratiaa tunteneet, silti se on säilynyt Euroopassa. Lisäksi tarkastellaan keskiajalla syntyneiden poliittisten organisaatioiden ja etenkin kuningassukujen valtaannousujen ja myöhempien vallankumouksien merkitys.

Tämän jälkeen historia aloitetaan jälleen kerran alusta ja käsitellään keisareiden ja paavien väliset suhteet. Tarkastelussa on miten Paavi on säilyttänyt asemansa ja toisaalta, miten uskonpuhdistus vaikutti Euroopassa. Tämän jälkeen Hirst pohtii miten kahdesta valtakielestä latinasta ja kreikasta päädyttiin nykyiseen kielten kirjoon Euroopassa ja toisaalta, mikä ajoi latinan häviämiseen käyttökielenä. Lopuksi koko historia kerrataan vielä kerran. Nyt tavallisen ihmisen näkökulmasta, jossa heidän kohtalonsa on ollut lähes sama vuosisadasta toiseen − melkein kaikki kasvattivat syötävää.

Tämä asioiden esittäminen erinäkökulmista avaa historian ymmärrystä tehokkaasti ja ajatuksia herättävästi. Kirjan avulla Euroopan historian taustoihin pääsee hyvin kiinni ja ymmärtää miten eurooppalainen sivilisaatio on syntynyt ja miten se on aikojen saatossa muuttunut. Hirst on australialainen historioitsija ja kirja pohjautuu hänen luontoihin, jotka on laadittu yliopisto-opiskelijoiden perehdytyskurssiksi Euroopan historiasta. Tämän kirjan luettuaan voi sanoa tietävänsä mistä eurooppalaisuudessa on kysymys.

Hirst on onnistunut kirjoittamaan loistavan kirjan, sitä voi suositella kaikille Euroopan historiasta kiinnostuneille. Ensimmäiset 60 sivua riittävät pikakatsaukseen, ja kun haluaa syventää tietojaan onnistuu se varsin kiehtovalla tavalla. Hirstillä on taito kirjoittaa ja esittää historian kulku oivalluttavasti ja hänen tapansa kertoa asiat tempaa mukaansa. Yksi parhaimmista ja viihdyttävimmistä historiankirjoista!

Euroopan lyhin historia
John Hirst

Kustantamo S&S
Sivuja: 251
Suomentanut: Helene Bützow


LISÄÄ JUTTUJA:

Harry Potter ja kirottu lapsi Unelmien maatila