ELBE!

Ennakkoluuloton taiteilija

17.08.2020
Teksti:
Kuvat:
Janne Vähälä

Teatteri Saagan upea kantaesitys tuo huikean taiteilijan tarinan lavalle. Upean näytelmän on on näyttämölle kirjoittanut ja tuonut näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Niina Aho. Näytelmä alkaa siitä, kun lavalle nousee nainen ja sähkökitara. Ei aivan tavallisin aloitus oopperalaulajan elämäntarinalle. Mutta tavallinen ei ollut Elbe Nissinenkään.

Elben elämä kulki Leppävirralta Pietariin lauluopintoihin. Hänet oltiin kiinnittämässä keisarilliseen oopperaan, mutta vallankumous sotki suunnitelmat. Sitten Elbe haluttiin Pariisin oopperaan, Milanon La Scalaan, Tukholman Kuninkaalliseen Oopperaan ja ties minne. Näin Elbe meille ainakin vakuuttaa. Mutta hän ei lähtenyt yhteenkään noista suurista oopperataloista! Hän valitsi toisin.

Elbe kertoo, että rakkaudesta kotimaiseen laulutaiteeseen ja opettamiseen hän jäi Suomeen. Täällä hän pelasti oopperan vararikosta, tapasi Amerikan presidentin, oli Eino Leinon kiinnostuksen kohteena. Tai myös näin hän väittää.

Totta on ainakin se, että hän erikoistui äänifysiologiaan ja opetti vuosikymmeniä maamme tunnettuimpia esiintyjiä, kuten Vieno Kekkosta ja Eino Gröniä. Jos työ toi onnistumisia ja mainetta, henkilökohtaisessa elämässä hän kärsi. Hänen elämänsä suurin tragedia oli menettää poikansa huoltajuus, koska häntä pidettiin huikenteleva taiteilijana.

Musiikkinäytelmän tähtenä ennakkoluuloton taiteilija

Elben tarinaa kuljetetaan lavalla onnistuneesti eteenpäin kahden naisen voimin. Anna-Kaisa Kettunen on Elben roolissa loistava. Elben suuri taiteilijapersoona ja diivamaiset piirteet tulevat esille, mutta myös haavoittuvampi puoli, ja Anna-Kaisan vahvat onnistuneet laulusuoritukset kruunaavat roolin. Maria Häkkinen puolestaan muuntautuu upeasti kaikkiin muihin rooleihin esityksen aikana: hän toimii kertojana, Elben elämässä olleina miehinä ja omalta osaltaan värittää Elben uskomatonta tarinaa ja huolehtii lisäksi musiikista.

Teatteri Saaga ja ELbe näytelmä

Anna-Kaisa Kettunen Elben roolissa ja Maria Häkkinen tässä Ida Aalbergin roolissa.

Nämä kaksi naista täydentävät toisiaan, tekevät katsojille selväksi Elben kyvyn ruokkia itse tarinoillaan omaa legendaansa ja maalata tarinoita kertomalla niistä dramaattisesti. Esityksen edetessä katsojille käy selväksi, että Elben elämänkäänteistä lopulta vain harva tiesi totuuden. Nämä mitä mielikuvituksellisimmat käänteet ja tapahtumat Elben elämässä tekevät tarinasta hauskan.

Lavastus on varsin selkeä, ja se pysyy muuttumattomana läpi esityksen. Myös rooliasut ovat lavalla ja niitä vaihdetaan lennosta esityksen aikana. Näytelmän aikana yleisö nauroi useaan otteeseen, mutta hiljentyi myös kuuntelemaan herkempiä ja vakavampia lauluja. Poikkeuksetta kaikki lauluosuudet saivat aplodit.

Ammattimaisuus kuuluu ja näkyy

Musiikkinäytelmässä musiikilla on tietysti oma tärkeä roolinsa. Se vie katsojia tunnelmasta toiseen, mutta samalla se myös haastaa katsojan, kun tarina kulkee eteenpäin laulun myötä. Kokonaisuudessaan näytelmän musiikki toimii, siinä liikutaan aarioista keveämpiin lauluihin. Näyttelijöiden kyky suoriutua lauluosuuksista on loistava, ammattimaisuus kuuluu ja näkyy lavalla, ja katsoja saa keskittyä nauttimaan esityksestä.

Tarinan takana on varsin tärkeä sanoma, joka tulee esille esityksen myötä. Vaikka Elben elämä oli täynnä suurta draamaa, hän uskoi itseensä ja tavoitteli unelmiaan, uskalsi valita elämässä intohimojensa mukaan – hänestä me kaikki voimme ottaa mallia!

Teatteri Saaga tuo onnistuneesti lavalle unohdetun ja varsin tuntemattomaksi jääneen taiteilijan tarinan. Elbe! -esitykset jatkuvat Hupisaarten teatterilla 21.8.2020 saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

tuntemattomat Aivot Suomalainen vuosi