Speden Naisen Logiikka on täynnä yllätyksiä

26.02.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Retrokomedia Speden Naisen Logiikka sai Tampereen Komediateatterin Ravintolateatterissa uuden elämän näyttämöllä. Miten kahden hengen tilannekomedia taipuu teatterilavalle ja onko Speden henki läsnä?


Ravintolateatterin hämyssä helmikuisena iltana oli odottava tunnelma jo hyvän tovin ennen näytöksen alkua, retrokomedian uusi tuleminen selvästi kiinnosti yleisöä. Ravintolateatteri on nimensä mukaisesti teatterissa sijaitseva ravintola, jossa kaikki näytökset ovat vain täysi-ikäiselle yleisölle eikä paikkoja ole numeroitu. Tila soveltuu erinomaisesti muun muassa stand up -esityksille.

Naisen Logiikka, Tampereen Komediateatteri, Spede Pasanen, Jari Salmi, Emilia Pokkinen

Jari Salmi ja Emilia Pokkinen loistavat Hugona ja Valmana.

Naisen logiikka perustuu Spede Pasasen sketseihin, joista on nyt koottu juonellinen komedia. Dramatisoinnista vastasi Ville Virkkunen ja pääosissa Hugona ja Valmana nähdään Jari Salmi ja Emilia Pokkinen, joilla on mittavasti kokemusta niin televisio- kuin teatterityöstäkin. Salmen suoritus Hugona on hykerryttävä, oikeastaan ainut, mitä voi jäädä kaipaamaan ovat Speden persoonalliset eleet ja ilmeet, jotka tekivät hänen roolisuorituksensa niin ikimuistoisiksi. Teatterilavalla ilmeikkyys kuitenkaan ei pääse niin suureen rooliin kuin televisiossa, sillä varsinkaan salin perälle asti näyttelijän ilmeet eivät välttämättä edes näy selvästi. Salmen eduksi on kuitenkin erityisesti sanottava, että hän käyttää äänenpainojaan erittäin taitavasti, mikä paikkaa sujuvasti sen, mikä ilmeissä menetetään.

Naisen logiikka irvailee erityisesti miehen ja naisen järjenjuoksun eroavaisuuksille. Nimestään huolimatta näytelmässä tuntuu molempien logiikka ontuvan omalla tavallaan, ja molemmat selittävät toisilleen päivänselviä asioita kuin toinen olisi huomattavan yksinkertainen. Toki erityisesti esillä ovat naisen toilailut, joita sitten koitetaan selvittää ja selittää, jotta yhteisymmärrys pariskunnan välillä löytyisi uudestaan. Näissä keskusteluissa tuli hyvin esille Speden rakkaus tekniikkaa kohtaan, sillä monet vitseistä pureutuivat erityisesti autojen tekniikkaan. Valma kuitenkin osaa perustella näkemyksensä niin hyvin, että Hugo tuntuu hukkaavan oman punaisen lankansa naisen logiikkaan. Pokkisen suoritus Valmana on täydellinen sekoitus omalla tavallaan saumatonta logiikkaa ja luonnetta, josta bengalintiikerikin olisi kateellinen.

Naisen Logiikka, Tampereen Komediateatteri, Spede Pasanen, Jari Salmi, Emilia Pokkinen

Onnellinen pariskunta.

Kaiken kaikkiaan televisiosta tuttu tilannekomedia on saatu muokattua luonnollisesti soljuvaksi tarinaksi teatterilavalle. Speden ansioksi pitää kuitenkin lukea koko yleisöä puhutteleva komiikka, joka selvästi kestää ajan hammasta kalliota paremmin. Alunperin televisiossa shokeeranneetkin sketsit tuntuvat nykyään viattomilta, mutta sanaleikeissä terä on säilynyt ja vitsit uppoavat yleisöön kuin kuuma veitsi voihin.

Vaikka sketsit muistaisi televisiosta, näytös toimii oikein hyvin. Ensimmäinen flashback muodostuu jo alkusävelmien aikana, sillä monet perheet katsoivat Speden sketsisarjoja lauantai-iltaisin saunan jälkeen. Spedeen personoituukin käytännössä koko suomalainen tilannekomedia, sillä kukaan muu ei ole samalla tavoin onnistunut valloittamaan koko kansaa. Nyt Tampereen Komediateatteri tekee kunniaa edesmenneelle mestarille valloittavalla näytöksellään, joka kutittelee nauruhermoja takuuvarmasti.
LISÄÄ JUTTUJA:

Kesän kerran mentyä