Ilkka Auer: Domowik

Uskotko satuihin?

Kutkuttavaa jännitystä ja monimutkaisia juonikuvioita sisältävä Domowik on Ilkka Auerin uusin nuortenkirja. Salaperäinen kartano asukkaineen houkuttelee mukaan fantasiamaailmaan, josta tuntemamme sadut ovat peräisin.

Tarina saa alkunsa, kun teini-ikäisen Wilhelmiina eli Vilma Sumeliuksen perhe perii yllättäen Hästebäckin kartanon läheltä Raaseporin linnaa. Vilman isosetä Ferdinand on jättänyt Vilmalle tarkat ohjeet kartanon ylläpitoa varten. Nuori tyttö saa ruveta ratkomaan myös suvun salaisia arvoituksia, joihin löytyy pieniä vinkkejä sieltä sun täältä. Miksi Gerda-isoisotädin haamu leijailee kartanossa? Mitä puolestaan on tapahtunut kadonneelle isotäti Hildalle? Vilmaa ilmaantuu auttamaan kotihenki Domowik, piippua polttava karvainen olento, joka on asustanut kartanossa vuosisatojen ajan.

Joulu lähestyy ja niin myös talvipäivänseisaus, jolloin pahat voimat ovat valloillaan. Domowik aistii kartanoa uhkaavat pedot ja kiirehtii Vilmaa ratkaisemaan sukunsa surulliset kohtalot. Vihjeiden avulla Vilma löytää tien Alismaahan, toiseen ulottuvuuteen. Satujen alkulähteiltä hän kulkeutuu Salakuljettajien kouluun ja vihdoin myös Mustaan sirkukseen, jossa asiat eivät todellakaan ole kunnossa. Kuka on Kuoliaaksinaurattaja ja mikä häntä riivaa?

Kirja on oivallista lukemistoa joulun alla. Teos on kutkuttavan jännittävä ja mukaansatempaava – varsinkin alussa. Auer osaa luoda oikeanlaisen jännityksensekaisen tunnelman monipuolisella kuvailulla, ja mikä siihen onkaan parempi miljöö kuin vanha mystinen kartano, joka osaa piilotella itseään. Tarina etenee mukavan verkkaisesti, mutta loppua kohden juoneen tulee aivan liikaa muuttujia: vanhoja linnoja, katkeroituneita pellejä ja kummallisia karuselleja. Sirkuksen ja vanhan maailman mukaantulo sekoittavat juonta siinä määrin, että kirjalle alkaa toivoa jatko-osaa.

Domowik
Ilkka Auer

Haamu Kustannus
Sivuja: 262


LISÄÄ JUTTUJA: