Daddy Cool

Elämää tv-viihteen kulisseissa

13.04.2017
Teksti:
Fiilis: Valaistunut

Jorma Sairanen teki mittavan elämäntyön MTV3:lla ja Nelosella kolmen vuosikymmenen ajan aina kanavien synnystä digitalisoitumiseen saakka. Nyt mies on siirtynyt eläkkeelle ja toteutti yhden monista unelmistaan kirjoittamalla muistelmakirjan Daddy Cool.

Kirjan alaotsikko kuuluu ”kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla”, se kuvaa osuvasti kirjan sisältöä sekä Sairasen itseriittoista määrätietoista luonnetta. Jorma Sairanen aloitti työuransa mainostoimistossa, josta hän päätyi silloisen vaimonsa ideasta vahingossa tv-alalle. Vahinko kannatti, sillä hänestä tuli vaikutusvaltainen tv-mies kulisseissa ja tärkeä tekijä mitä tulee televisiossa näytettyihin ulkomaisiin sarjoihin ja elokuviin. Sairanen oli mukana myös rahoittamassa kotimaisten elokuvien ja tv-sarjojen tuotantoja. Näin hän on vaikuttanut miltei jokaisen suomalaisen television katseluhistoriaan.

Sairasella oli paitsi hyvä vainu, myös valtavasti tuuria, kun puhutaan menestyneistä sarjoista ruudussa. Hän toi Suomeen muun muassa sellaiset menestystarinat kuin Miami Vice ja Twin Peaks. Monilla sarjoilla on suomenkielinen nimi ja Jorma Sairanen on usein näiden nimien takana.

Daddy Cool kertoo myös televisioalan koko historian alkuvaikeuksista nousun kautta nykyiseen murrokseen. Tarinoita MTV3:n ja Nelosen alkuajoilta 1980- ja 1990-luvuilta on erityisen mielenkiintoista lukea ja monet ohjelmatarjontaan viittaavat kertomukset nostavat muistoja historian hämäristä jo unohduksiin painuneista ohjelmista.

Vaikka ohjelmapäälliköllä on ollut useimmiten loistava vainu, on hänenkin uralle osunut floppeja ja vähemmän kannattavia hankintoja. Myös tilanteita joissa tarjottu ohjelmaidea on tuntunut äärimmäisen huonolta, mutta siitä onkin tullut menestystarina kuten vaikkapa Putouksesta.

Opus on paitsi suorasukainen niin myös täynnä mustaa ja itseironista huumoria. Lisäksi kirja on älyttömän helppolukuinen ja viihdyttävä johtuen sen lyhykäisistä muutaman sivun mittaisista kappaleista. Jorma Sairasen muistelmat tarjoaa mielenkiintoista tietoa suomalaisesta televisiomaailmasta ja kulissien takaa. Teos kertoo tarinaa rehellisesti ja usein hyvin suorasanaisesti, niin hyvässä kuin pahassakin. Osansa saavat lähes jokainen Sairasen kanssa työskennellyt ja ystävystynyt. Harvinaisia paljastuksia kerrotaan muun muassa Pirkka-Pekka Peteliuksesta, Renny Harlinista, Spede Pasasesta, Jussi Parviaisesta ja Kaurismäen veljeksistä.

Sairanen kertoo tarinat niin kuin on ne itse kokenut, hänellä tuntuu olevan suuri tarve korostaa omaa egoaan ja kaikkivoipaisuuttaan. Hän antaa kirjallaan itsestään kuvan kovana työntekijänä mutta myös tylynä ihmisenä. Tietynlaisen paskamaisen ihmistyypin sanotaan olevan oivallinen tietynlaisiin tehtäviin, ja Sairaseen sanonta osuu täydellisesti maaliinsa. Sairasella oli kova tarve vaikuttaa ja jättää jälki elämästään, tätä alleviivaa myös tämä Kalle Kinnusen toimittama kirja. On se Sairanen kova jätkä!

Daddy Cool – Jorma Sairanen
Jorma Sairanen & Kalle Kinnunen

Teos
Sivuja: 287


LISÄÄ JUTTUJA:

Valokuva. Taiteilija Vuha Vuorma seisoo maalauksensa edessä. Fintiaanien mailla Atlantiksen keisari