Buffalo kuutamolla on riemukas komedia

Väärikäsitysten hullunmylly

21.10.2020
Teksti:
Kuvat:
Jari Haavikko

Rosalind kasvoi teatteriperheessä ja hänen vanhempansa George ja Charlotte pyörittävät edelleen pientä teatteria. Rosalind jätti aikoinaan teatterin, koska se oli yhtä hullunmyllyä. Nyt hän on palannut vain kertoakseen, että aikoo teatteripiirien ulkopuolelta löytämänsä Howardin kanssa naimisiin.

Pienen teatterin esityskalenterissa on parhaillaan kaksi näytelmää ja meno kulisseissa sen mukaista. Teatterin taloudellinen tilanne ei kuitenkaan ole mikään hääppöinen. Miten käy Howardin ja tulevien appivanhempien kohtaamisen? Miten Rosalindin entinen sulhanen Paul suhtautuu uutiseen? Kaiken tämän lisäksi George on saattanut näyttelijätär Eileenin raskaaksi, ja kun Charlotte kuulee tästä, hän haluaa lähteä teatterista.

Kääntyykö näyttelijäpariskunnan onni kaiken hullunmyllyn keskellä, kun Punaisen neilikan kosto -elokuvan kuvauksissa on tapahtunut tapaturma ja päärooleihin tarvitaan uudet näyttelijät? Elokuvan ohjaaja Frank Capra on tulossa katsomaan seurueen näytöstä! Tässä on tilaisuus, jota he ovat odottaneet.

Teatteriseurue valmistautuu päivänäytökseen, mutta mustasukkaisuus, uskottomuus ja palkkariidat alkavat sotkea asioita. Lopulta väärinkäsitykset ja tietysti alkoholi sekoittavat asiat lopullisesti eikä kukaan enää tunnu tietävän kumpaa näytelmää esitetään, joten kaikki voi vain mennä pieleen.

Riemua lavan täydeltä

Oulun Työväen Näyttämön katsojat pääsevät ikään kuin kurkkaamaan näytelmän taakse, kun Buffalo kuutamolla -esitys tarjoilee näytelmä näytelmän sisällä -asetelman. Näytelmä on varsin vauhdikas ja tapahtumia on paljon. Lavalla ei hiljaisia hetkiä nähdä. Kokonaisuudessaan esitys on viihdyttävä ja sitä on ilo seurata. Koko näytelmä soljuu sujuvasti eteenpäin ja katsojan on helppo pysyä mukana lukuisissa juonenkäänteissä.

Miten entiset rakastavaiset Rosalind (Tiina Halonen) ja Paul (Aapo-Matti Puhakka) suoriutuvat romanttisista rooleistaan?

Roolihahmot toimivat erinomaisesti ja sopivat hyvin yhteen tuoden hahmojen välille kontrastia. Etenkin Pekka Kesälahti Georgen roolissa jaksaa naurattaa läpi esityksen. Riitta Rusila Charlotten roolissa on varsin mahtipontinen. Nuoret näyttelijät Tiina Halonen Rosalindin ja Aapo-Matti Puhakka Paulin rooleissa muuntautuvat upeasti, ja etenkin Tiinan suoritus lopun teatterikohtauksessa on upeaa katseltavaa. Isoäiti Ethel (Natalia Pohjanen), Eileen (Hanna Kuonanoja), Howard (Jarmo Lamppu) ja Richard (Esko Isomaa) tuovat jännitteitä ja huumoria lavalle.

Tapahtumat sijoittuvat etupäässä teatterin takahuoneeseen, joten lavastus pysyy varsin muuttumattomana. Sen sijaan menoa riittää, kun näyttelijät tulevat ja menevät lavastukseen sijoitetuista lukuisista ovista. Toisen näytöksen lopussa lavastus muuttuu ensimmäisen kerran, kun näytelmässä päästään kohtaan, jossa seurueen pitäisi esittää näytelmä. Silloin teatterilavasta tulee näyttämö ja päivänäytös voi alkaa.

Yleisö nautti selkeästi esityksestä, huumori upposi katsojiin ja naurua kuuluikin tasaisesti läpi esityksen. Varsin viihdyttävää näytelmää voi suositella kepeisiin syysiltoihin. Markus Packalénin ohjaaman farssikomedian Buffalo kuutamolla näytökset jatkuvat 13.12.2020 saakka Oulun Työväen Näyttämöllä.
LISÄÄ JUTTUJA:

Ruokarouvan tytär