Aurinkotyttö

Rakkaus vastaan perinteet

Shamsu elää Somalian aavikolla vanhempiensa ja sisaruksiensa kanssa. Hänen, kuten muidenkin naisten kohtalo on päätetty jo ennalta: naisen paikka on kotona vaimona ja lasten kasvattajana. Vain pojilla on arvoa. Shamsussa kytee kuitenkin kapina, ja hän haaveilee erilaisesta tulevaisuudesta.

Aavikon naiset päähenkilöinä

Shamsu haluaa opiskella, oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Hän haluaa elämän, joka ei ole pelkästään lampaiden paimentamista. Unelmat saavat tuulta alleen, kun hän rakastuu komeaan opettajaan Madariin, joka tukee hänen haaveitaan. Nuoret haaveilevat myös yhteisestä elämästä. Perinteitä vaalivalla perheellä on kuitenkin toisenlaiset suunnitelmat Shamsun suhteen ja tytär päätyy vasten tahtoaan naimisiin perheen valitseman miehen Abdullahin kanssa.

Aurinkotyttö on Nura Farahin toinen romaani. Hänen ensimmäinen teoksensa Aavikon tyttäret kertoi Shamsun äidin Khadijadin elämästä. Molemmissa kirjoissa kuvataan naisten elämää somaliperinteiden kautta. Yhteistä kirjojen päähenkilöille on halu tehdä asioita perinteistä poiketen. Khadijadi ei onnistunut muuttamaan kaupunkiin, joten hän päättää nyt antaa tyttärelleen paremman elämän kaupungissa. Häneltä jää kuitenkin huomaamatta ja kuulematta tyttären toiveet ja hän päätyy antamaan Shamsun miehelle, jota tyttö ei halua.

Väkevää kuvausta elämästä Somaliassa

Molemmat kirjat kuvaavat naisen elämää Somaliassa eri vuosikymmenillä. Teoksissa tuodaan esille kuinka paljon perinteet vaikuttavat elämään ja kuinka hidasta tapojen ja uskomusten muuttaminen on. Farah osaa kuvata oloja, tapoja ja maisemia tavalla, joka välittää lukijalle elämän haasteet. Naisten asema Somaliassa tulee hyvin selville, sekä ne uskomukset ja tavat, joita vastaan ei edes osata tai uskalleta taistella. Shamsun tarinan voi helposti uskoa olleen arkea monelle naiselle.

Tarina herättää ajatuksia ja avartaa Somalian lähihistoriaa. Kirjassa päästään kurkkaamaan aavikon paimentolaiselämään ja Shamsun avioliiton myötä myös kaupunkilaiselämään, jossa perinteitä horjuttavat koulut ja etenkin nuorten naisten ajattelutavan muutos. Kirja on väkevä kuvaus naisen elämästä Somaliassa.

Farahin kieli on kaunista ja hän kuvailee upeasti ihmissuhteita ja elämää. Tarina on mielenkiintoinen, mutta kuitenkin kirjan tapahtumat tuntuvat etenevän turhan nopeasti. Kirjan loppu olisi kaivannut samanlaista tunteiden ja ajatusten kuvausta kuin alussa. Kirjaa voi suositella katsauksena naisen arkeen Afrikan kuumalla aavikolla.

Aurinkotyttö
Nura Farah

Otava
Sivuja 252


LISÄÄ JUTTUJA:

Aku Louhimies