Aura of Puppets – vaikuttavaa nukketeatteria aikuisille

23.02.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Ikuinen inspiraation lähde, Shakespearen Romeo ja Julia, taittui aikuisten rujoksi nukketeatteriksi perjantaina 19. helmikuuta Oulun kaupunginteatterissa. Jos oli lähtenyt katsomaan kaunista rakkaustarinaa, saattoi henki salpaantua jo ensiminuutteina. Orgioita, sodomiaa, eläinrääkkäystä ja narkomaniaa tulvi lavan täydeltä katsomoon niin, että vahvempaakin vapisutti.

Vaikka alun tykityksen perusteella voisi katsomossa jo tehdä johtopäätökset, nukke-esitys ei ole mässäilevä, vaan se kääntyy surullisen traagiseksi ja liikuttaa. Turkulainen nukketeatteri Aura of Puppets loihtii näyttämölle synkeän maailmankuvan. Henkilöhahmot ovat itseään eteenpäin raahaavia, rumia ja sekaisin olevia ihmiskasoja. Ainoana hulluuden ja oman elämänsä sankarittaren roolin partaalla huojuu Julia, joka on Shakespearea lukeva nuori nainen. Hänetkin lääkeriippuvainen äiti myy morsiameksi perverssille kreivi Parisille. Väliin tulee onneksi liimasta päänsä sekaisin saava Romeo, mutta loppu on onnetonta rakkautta.

Aura of Puppetsin Romeo ja Julia on taitavasti tehty kokonaisuus. Näyttelijäsuoritukset ovat huikeita – kuinka paljon erilaisia ääniä ihmisestä voikaan lähteä. Romeon ja Julian rooleissa näyttelevät Toni Kandelin ja Sirpa Järvenpää herättävät rumilusnuket eloon, ja heidän jokaisen, sen viimeisenkin henkäyksen voi kuulla ja tuntea yleisössä saakka. Yksi parhaista rooleista on myös Nanna Mäkisen Balthazar-koira. Dramatisointi on lähtenyt lapasesta kerrankin niin totaalisesti alkuperäistekstiin verrattuna, että sitä voi vain ihailla. Silti repliikeissä soi Shakespeare.

Romeo ja Julia -nukketeatteri saa katsojan pohtimaan, missä maailmassa me elämme ja mihin maailmamme on menossa. Näytelmän muovinen kaatopaikkamiljöö vetää ajatukset valtamerten muovilauttoihin ja ihmiskunnan kulutustottumuksiin. Muovin määrä lavasteissa vain kasvaa tarinan edetessä. Ehkä Romeo ja Julia nostaa mieleen jollekulle myös kysymyksen, kuinka moni meidän maailmamme julioista putoaa lopulta kaaokseen.

Aura of Puppets ei selvästikään tee teatteria ihan kaikille, mutta jokainen, joka tähän rohkenee mukaan, saa mukaansa raikkaita näkökulmia. Minä menen ehdottomasti toistekin! Uutta onkin luvassa: seuraavaksi teatteriryhmä ottaa työn alle Hamletin.

Aura of Puppets on turkulainen nukketeatteri, joka tekee teatteria aikuisyleisölle. Tämänvuotinen produktio Romeo ja Julia oli vieraisilla Oulun kaupunginteatterissa 19. ja 20. helmikuuta. Maailmaa vähän eri tavalla katselevia ovat ne onnekkaat, jotka ehtivät näytöksiin mukaan!
LISÄÄ JUTTUJA:

Teatro del Babel, Alejandro Calva, Aurora Cano saari