Asfalttivaloa Tampereen kesään

14.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Historiallinen rakennus kohtaa modernin taiteen, kun Viihdepalatsin tiloissa avataan kesäkuussa Soile Yli-Mäyryn taidenäyttely Asfalttivalo.


Ajatus taidenäyttelyn avaamisesta kesäksi tuli Viihdepalatsin toimitusjohtajalta Hannu Koivuniemeltä.

— Koko toimintamme ajan olemme koittaneet miettiä, minkälaista ohjelmaa voisimme kehittää tänne kesäksi. Haasteelliseksi suunnittelun on tehnyt se, että ohjelman pitäisi kiinnostaa yleisöa ja samalla sopia yhteen miljöön kanssa, kuvailee Viihdepalatsin myyntipäällikkö Päivi Kautto-Koskinen.

Kun sitten oli päätetty, että tilaan perustetaan kesäksi taidenäyttely, piti löytää kiinnostava taiteilija.

Tapio [Humalajoki], tunsi ennestään Soilen [Yli-Mäyry], joten hän otti sitten yhteyttä. Kun Soile sitten tuli tutustumaan tiloihimme, hän ihastui välittömästi ja yhteistyö saatiin alulle, Kautto-Koskinen selittää.

Soile Yli-Mäyry, Asfalttivalo, ViihdepalatsiNäyttelystä ovat silminnähden innoissaan niin taiteilija itse, tilasuunnittelua tehneet arkkitehdit kuin Viihdepalatsin henkilökuntakin.

— Tässä on luotu konsepti, joka on tähän aikaan oikein sopiva. Tämä on mahdollisuus herättää henkiin ja uuteen valoon pieteetillä hoidettu, ainutlaatuinen vanha talo, Yli-Mäyry hehkuttaa.

Ristiriitaisuudesta voimavaraksi

Yli 300 yksityisnäyttelyä 30 maassa kiertäneen taiteilijan ja valtiotieteiden tohtorin Yli-Mäyryn teokset ovat ensimmäistä kertaa laajasti esillä Tampereella takautuvana näyttelynä. Teoksia on esillä kattavasti vuosikymmenten varrelta. Mukana on sekä maalauksia että lasiveistoksia.

— Osa teoksista ei ole ollut missään esillä vuonna 1987 pidetyn Oulun taidemuseon Digitaaliorjat-näyttelyn jälkeen. Oulun näyttely oli minulle hyvin raskas, olin hyvin masentunut, sillä vaikka näyttely oli yleisömenestys, kukaan ei halunnut näitä massiivisia tauluja seinilleen. Sen jälkeen teokset ovat olleet Lahdessa pommisuojassa ja päätin, etten vie niitä enää koskaan minnekään, Yli-Mäyry muistelee.

Nyt teokset pääsevät kuitenkin uudelleen päivänvaloon.

— On jo aikakin saada nämä teokset vähän tuulettumaan, kolmen vuosikymmenen jälkeen, hän naurahtaa.

Pääteemana Yli-Mäyryn teoksissa on ihmisyys.

— Ihmisenä olemisen teema on punaisena lankana kaikissa töissäni. Kuvaan erityisesti ihmisen sisäistä maailmaa.

Yli-Mäyry ammentaa inspiraatiota myös kitkaisesta ympäristöstä.

— Tietynlainen ristiriitaisuus on elämässäni oikeastaan voimavara. Esimerkiksi tieteen ja taiteen välinen kitka antaa ajattelun aihetta, toisinaan teen tutkimusta, ja ellei se suju teen taidetta ja päin vastoin. Opiskelu valtiotieteellisessä on ollut minulle elämän mittainen luovuuskurssi. Itseasiassa koen itseni yrittäjäksi, vaikka olenkin taiteilija. Vastaavanlainen kitka on uuden ja vanhan välillä ja se näkyy myös tulevassa näyttelyssä, kun nykytaide kohtaa historiallisen rakennuksen.

Soile Yli-Mäyry, Asfalttivalo, Viihdepalatsi

Tekijöilleen ainutlaatuinen kokemus

Ripustukset on suunniteltu yhteistyössä arkkitehtitoimiston kanssa.

— Projekti oli haastava ja mielenkiintoinen, pääasiana oli saada aikaan sujuva näyttelykierto. Näyttelyä varten Viihdepalatsiin tuodaan seinäkkeet, joihin taulut ripustetaan ja valaistus on suunniteltu kokonaan uudelleen, kertoo Saara Pohjalainen Arkkitehtitoimisto Nevasta.

Näyttelyssä hyödynnetään kaikki rakennuksen tilat.

— Suuret lasiveistokset sijoitetaan aitioihin ja valaistaan kohdevaloin. Myös aulan seinille tulee teoksia, Pohjalainen selittää.

Projekti on edennyt varsin nopeasti.

— Itse suunnittelu on kestänyt noin pari kuukautta ja seuraavaksi on vuorossa testiversion rakentaminen.

Projekti on ollut myös arkkitehtitoimistolle ainutlaatuinen kokemus.

— Vastaavanlaista projektia ei ole aikaisemmin toteutettu. Tämä on ollut myös meille virkistävää vaihtelua.

Näyttelyitä joka kesä

Soile Yli-Mäyry, Asfalttivalo, ViihdepalatsiViihdepalatsi ja Tampereen ammattikorkeakoulu toteuttavat näyttelyä varten yhteistyössä 30 minuutin videoprojektion.

—Videoprojektiossa avataan visuaalisesti Yli-Mäyryn kirjaa Palava tuhka. Siinä hyödynnetään myös käytössämme olevaa modernia teknologiaa ja panoraamakangasta, Kautto-Koskinen kertoo.

Viihdepalatsissa on tarkoitus jatkossa järjestää taidenäyttelyitä joka kesä.

—Pyrkimyksemme on toteuttaa taidenäyttelyitä yhteistyössä suoraan taiteilijan kanssa.

Kautto-Koskinen on innoissaan Viihdepalatsin tulevaisuudesta.

— On hienoa tehdä monenlaisia erilaisia projekteja. Käytännössähän meillä seinät pysyvät, mutta sisältö vaihtuu, hän iloitsee.

Muokattu 15.4. Lisätty Soile Yli-Mäyryn koulutus ja tarkennettu kommentteja.
LISÄÄ JUTTUJA:

masennuskomedia Pöljänpojan vakuutus Military Cross-Training