Arttu Tuominen: Hyvitys

Salaisuus

Arttu Tuominen palkittiin alkuvuodesta Vuoden johtolanka -palkinnolla romaanistaan Verivelka. Toinen itsenäinen osa Hyvitys jatkaa Verivelan aloittamaa Delta-sarjaa.

Yökerho Venuksessa räjähtää. Pian tapahtumat ovat median tiedossa, ja uutinen kranaatti-iskusta seksuaalivähemmistöjen suosimaan yökerhoon leviää. YouTubeen ilmestyy video, jossa Lähettiläs ottaa vastuun tapahtumista ja julistaa homovastaisia ajatuksiaan perustaen ajatuksensa Raamattuun. Poliisi ymmärtää, että tekijä on saatava nopeasti kiinni, sillä videon sanoman myötä on selvää, että hän aikoo iskeä uudelleen.

Yhdeksi jutun tutkijoista nimetään Henrik Oksman, joka on järkyttynyt tapahtumista – eikä vähiten siksi, että hän oli tuona iltana yökerhossa. Vain hetkeä ennen räjähdystä hän poistui paikalta punaiseen mekkoon pukeutuneena.

Poliisin tutkiessa tapahtumia ja selvittäessä niiden taustoja Oksman käy omaa henkilökohtaista pohdintaa, uskaltaako hän paljastaa salaisuutensa. Mitä pidemmälle tutkimukset etenevät sitä vaikeampaa hänen on salata ja toisaalta sitä vaikeammaksi myös kertominen käy.

Tummasävyistä ja julmaa rikoskirjallisuutta

Lähettilään ja Oksmanin lapsuudesta löytyy paljon samoja piirteitä, molempien elämään kuuluu häpeä, pelko ja kamppailu itsensä hyväksymisen kanssa. Elämä on vienyt heidät eri suuntiin ja eri puolille. Oksmanin myötä käy ilmi millaista on elää, kun omaa seksuaalisuutta joutuu piilottelemaan tuomitsemisen pelossa. Kirja tuo esille tuomitsevan suhtautumisen homouteen, ja sen äärimuodossa väkivaltaiseksikin puhkeavan homovastaisuuden, jota esiintyy edelleen.

Hyvityksen puitteet ovat hyvin ajankohtaisia. Radikaalit ääriryhmät, uskonnollinen fanaattisuus ja homoviha tuodaan lähelle lukijaa varsin uskottavasti. Kirjassa ei kaihdeta väkivaltaa tai kovia otteita.

Tuominen on kirjoittanut jännärin, joka pitää otteessaan loppuun saakka. Vaikka lukijalle paljastetaan tietoja tekijästä jo kirjan alussa, on vaikea keksiä kuka kaiken takana on. Kun kaikki paljastuu, vasta silloin osaa yhdistää kaikki vihjeet toisiinsa. Tätä kirjaa voi suositella rikoskirjallisuuden ystäville.

Hyvitys
Arttu Tuominen

WSOY
Sivuja 356


LISÄÄ JUTTUJA:

Lakkautettu kylä Näköala sillalta