Anneli Kanto: Haihtuneet

Anneli Kanto ja ”Agatha Christie 2.0”

Rottien pyhimyksellä säväyttänyt Anneli Kanto on tehnyt uuden aluevaltauksen dekkarikirjailijana. Näkijä-trilogian ensimmäinen osa on nimeltään Haihtuneet. Kirjaa on markkinoitu muun muassa Agatha Christien kirjallisuuden ystäville, mikä omalla kohdallani loi harhaanjohtavia mielikuvia.

Suorastaan innoissani odotin päähenkilön tapaamista. Visualisoin nutturapäisen tai papiljottikiharaisen pienen mummelin kutomassa vaatimattomana ja hiljaa milloin missäkin nurkassa murhamysteerien areenoilla. Korvat luonnollisesti höröllään ja neulepuikot kilkattaen.

Vaan ei! Päähenkilö on verevä punatukkainen amatsoni, näkijä Noora. Kolmekymppinen pakkaus kääntää miesten ja naisten päät mennen tullen saavuttuaan vanhakantaiseen suomalaiseen pikkukylään, Kirkkojärvelle. Eletään ihan nykyaikaa Tindereineen, facebookeineen ja sen sellaisine sometuksineen. 

Juonenkäänteitä ei puutu

Noora, näkijä ja meedio, saapuu pikkukylään Onni-bussilla, ennustajan roolissa. Oliko ennustaminen naisen todellinen syy muuttoon yksin keskelle ei mitään? Kirkonkylässä oli kadonnut kolme henkilöä samaan aikaan, ja mysteeriä ei ratkaistu koskaan. Noora hakee tarmokkaasti murhaajaa tarot-korttienkin varjoista.

Haihtuneet antaa ilokseni heti vaikutelman, että teosta voi pitää hyvin yöpöytäkirjana näkemättä painajaisia. Juonikuvioita punotaan lukuisten epäiltyjen joukolla mässäilemättä väkivaltaisilla kuvauksilla. 

Näkijä itse on ohut ja haalea persoona häikäisevästä ulkonäöstään huolimatta. Ulkoisen olemuksen lisäksi naisen sielunmaailmasta ei paljasteta juuri mitään. Kirjassa ei juonenkäänteitä puutu, mutta toisinaan tapahtumia käsitellään vain kevyesti pintoja raapaisemalla.

Kirkkojärven vaietut salaisuudet

Kirkonkylässä vaikuttaa uskonnollinen lahko, veripuhtaat. Lahko on kasvanut suuriin mittoihin, ja julistusiltoihin tullaan pitkien matkojen takaa. Oikea veriryhmä, AB, antaa paljon valtuuksia lahkoon kuuluville saarnaamista myöten. Muiden veriryhmien edustajat ovat hierarkiassa alempiarvoisia. Uskonnollinen lahko vaikuttaa muutenkin kylässä: on Kultalampi-hanketta, entistä maalitehdasta, perheillä salaisuutensa, valtaapitävillä juonensa.

Rakkauttakin löydetään. Meedio saa osansa vainosta mutta myös uusia ystäviä.

Kanto antaa lupauksen tulevasta

Kanto taitaa sujuvan ilmaisun, jota on helppo lukea. Parodia ja farssin piirteet pitävät mielenkiintoa yllä. Sain vihjeen, että trilogian muut osat nousevat uusiin sfääreihin.

Kirjan loppusivut yllättivät. Nooran elämää raotetaan hitusen, ja tekstin sävy muuttuu radikaalisti aiempaan verrattuna. Tunnelma pysäyttää. Jään mielenkiinnolla odottamaan toisen osan juoni- ja tyylikuvioita.

Haihtuneet
Anneli KantoLISÄÄ JUTTUJA:

Viina, hermot ja rangaistukset Magian mestarit