Aku Louhimies: Elokuvaunelmia

Yhden miehen unelma

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies on ollut tapetilla syksyn mittaan tiuhaan tahtiin. Ensin julkaistiin hänen tekemisiä taustoittava kirja Aku Louhimies: Elokuvaunelmia ja hetken kuluttua ennätysyleisön kerännyt uusi versio suomalaisesta elokuvaklassikosta Tuntematon sotilas.

Aku Louhimiehen hahmoa pidetään yleisesti ottaen melko ristiriitaisena; hän on vaativa, periksiantamaton ja päälle päin hän saattaa näyttää tosikkomaiselta. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä Akuhan on hyvin jämpti ja muita kohtaan avulias ja ymmärtäväinen. Huumoriakin löytyy, mutta se ei kaikille avaudu.

Akun ohjaajan ura alkoi jo 1990-luvun alkuvuosina lyhytelokuvien ja mainosten parissa. Varsinainen näytönpaikka oli vuonna 2000 ilmestynyt suurmenestyksen saanut Levottomat. Levottomien myötä oli helpompaa tehdä uusia isoja tuotantoja ja saada niille katsojia sekä arvostusta ulkomaita myöten.

Elokuvan tekeminen on pitkä prosessi. Ideasta valmiiseen elokuvaan saattaa helposti mennä useita vuosia. Esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan uusi filmatisointi oli ideatasolla jo lähes kymmenen vuotta sitten, mutta elokuva sai ensi-iltansa sopivasti nyt Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi loppu vuodesta.

Jotkut ohjaajat tekevät aina tietynlaisia saman genren elokuvia. Louhimiehen ohjaamana on syntynyt draamaa, rikoselokuvia, komediaa ja sotaelokuvia. Levottomien jälkeen 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ilmestyivät Kuutamolla, Paha maa, Valkoinen kaupunki, Riisuttu mies sekä Käsky – tuotantoa hyvin laaja-alaisesti. Se lieneekin Louhiehen yksi tärkeimmistä vahvuuksista.

Kirja antaa Akusta kuvan hyvin työteliäänä. Hän saattaa samaan aikaan tehdä elokuvaa ja tv-sarjaa. Hän keskittyy jokaiseen tuotantoon sataprosenttisesti. Silloin kun Louhimies ohjaa, hän on muusta elämästä täysin pois käytettävistä. Hän elää elokuvantekoa täysin, on tällöin töissä 24 tuntia vuorokaudessa, jopa useita kuukausia. Harva ihminen tällaiseen kykenee. Louhimies tekee kuitenkin sitä mitä rakastaa täydellä sydämellä.

Aku Louhimies: Elokuvaunelmia-teos kertoo Aku Louhimiehen ohjaamista elokuvista ja muista tuotannoista. Kirja ei suoraan kerro niinkään Akusta itsestään, vaan millainen hän on ohjaajana tai miten hänen tuotantojaan on työstetty, mitä sattumuksia siellä on ollut. Alkupään tuotannoista kertomiseen on käytetty vain vähän sivuja. Mitä lähemmäksi nykyhetkeä tullaan, sitä enemmän palstatilaa kerronta tuotannoista saa. Kuutamolla käsitellään läpi kahdentoista sivun verran, kun taas Tuntematon sotilas saa jo nelisenkymmentä sivua. Tuntemattoman sotilaan tekoa käydään läpi jo hyvin yksityiskohtaisesti ja tässä pääsee oikeasti jo syvemmälle elokuvanteon maailmaan. Tällaista kerrontaa olisi lukenut mielellään enemmänkin. Ääneen pääsevät lisäksi monet tutut kasvot; näyttelijät, tuottajat, ystävät ja läheiset.

Elokuvaunelmia ei ole elämäkerrallinen teos, vaan kertomus tinkimättömyydestä ja omistautumisesta työlleen. Kirja on mielenkiintoinen läpileikkaus Aku Louhimiehen unelmasta – yhden miehen unelmasta.

Aku Louhimies: Elokuvaunelmia
Satu Jaatinen

Like
Sivuja: 214


LISÄÄ JUTTUJA:

Amandan maailmat Punainen kuin veri