Jaakobin portaat on Joel Haahtelan Jerusalemiin sijoittuva kertomus veljeksistä, heidän suhteesta toisiinsa ja inhimillisyydestä elämän mysteerin ympärillä.
Teos on Totuuden kaipuu -trilogian viimeinen osa. Ensimmäisessä osassa Adelen kysymys (Otava, 2019) mies etsii vastauksia luostarista Pyreneiltä. Toisessa osassa Hengittämisen taito (Otava, 2020) nuorukainen etsii isäänsä Kreikasta ja päätyy yksinäiselle saarelle. Kyse on etsinnästä. Paikat ja matkat luovat kirjoihin sisäisen kehyksen ja tapahtumisen mahdollisuuden.
– Tulemme olemassaoleviksi katseesta ja nimenomaan rakastavasta katseesta. Ja samalla tuo rakkaus on jotain mikä ylittää ajan ja paikan, elämän ja kuoleman rajan, Joel Haahtela kuvaa Jaakobin portaiden sanomaa.
Haahtela kuvaa tarkasti paikkoja ja niiden historiaa. Paikat välittyvät lukijalle kokemuksellisesti. Tuntuu kuin olisi itse kävelemässä Jerusalemin kaduilla. Mielikuvitus ja uteliaisuus virittyvät äärimmilleen. Jokin käsin koskettamaton luo toivoa, joka ei rajoitu silmillä nähtävään maailmaan.
– Jerusalemiin päätyminen oli luontevaa trilogian kahden ensimmäisen kirjan jälkeen, siis pyhien tapahtumien polttopisteeseen, jossa tiivistyvät ihmiskunnan tärkeimmät myytit.
– Ajatus ullakolle rakennetusta hytistä ja jonkinlaisesta lapsuuden majasta Jerusalemin lumisateisilla katoilla toimivat alkukuvana, josta tarina lähtee eteenpäin.
– Mielessäni oli, että kaikki liittyy jollain tavalla äidin katseeseen, mutta lähden kirjoittamaan aina hyvin avoimesti. En halua tietää mihin tarina tulee päätymään, sen on löydettävä oma mutkikas polkunsa, Haahtela kertoo.
Trilogiassa lähestytään tuntematonta elämän mysteeriä lempeällä tavalla. Mieli vapautuu arkielämän konkretiasta uusiin avariin tunnelmiin ja hyvän maailman kaipuuseen.
– Jaakobin portaat kuvaa kaipuuta ylöspäin, kohti arjen ylittävää. Se kuvaa myös portaita alaspäin kohti mielen sisäisyyttä, jossa elävät muistomme, toiveemme ja pelkomme sekä ikiaikaiset myytit ja historia, josta emme edes tiedä ja josta emme voi saada mitään tietoa. Siitä huolimatta se vaikuttaa meihin.
– Veljekset astuvat kaupunkiin kuin tilaan, jossa on mahdollisuus tapahtua ihmeellisiä asioita. Tässä tilassa he voivat kävellä portaita molempiin suuntiin, Haahtela kuvaa Jaakobin portaiden ulottuvuuksia.
Joel Haahtela on kirjoittanut 13 kirjaa. Ihmisyyden kysymysten äärelle asettuminen on ravitsevaa ja elämän railokohdissa lohduttavaa, siksi niin kutsuvaa. Mystisyys korostuu trilogiassa selkeästi hänen aiempia kirjojaan enemmän. Kuitenkin sama toiveikas, kaiken mahdollistava tunnelma säilyy läpi hänen tuotannon.
Useimmissa Haahtelan kirjoissa on minäkertoja, jonka elämä seisahtuu ja sitten sysäytyy uudelle radalle ulkoisen muutoksen johdattamana. Kertoja lähtee matkaan – joko mielensisäiseen tai -ulkoiseen. Tälle matkalle lähtee mukaan mielellään.
Kirjoissa on luottamus hyvään maailmaan. Aitous ja turvallisesti asettuvat kertomukset ravitsevat etsijän mieltä. Kirjojen kerroksellisuus avaa näkymän maailman moniulotteisuuteen ja uuden löytämisen mahdollisuuteen. Tarinat lohduttavat, parantavat ja muistuttavat arvokkaasta elämän lahjasta.
Joel Haahtelan kirjoista välittyy turvallisuuden tunne. Mielensisäinen rauhoittava objekti saa vahvistusta ja ravintoa kirjojen tunnelmasta. Haahtelan kirjat lisäävät harmoniaa. Lukijaa ei johdateta kärsimään kirjailijalle itselleen keskeneräisiä käsittelemättömiä traumaattisia kokemuksia.
Haahtelan kirjat luovat parantavan kokemuksen. Teokset edistävät mielenterveyttä tyynnyttäessään levotonta mieltä ja lisätessään turvallisuuden tunnetta. Elämä tulee kirjoissa kannatelluksi kuin turvallisessa, tyynnyttävässä äidin tai isän sylissä. Lukiessa maailma ei näyttäydy toivottamana paikkana. Kirjoihin voi palata yhä uudestaan, ja tuttuus varjelee unta kuin useaan kertaan luettu rakas iltasatu.
Maaliskussa 2023 ilmestyy Joel Haahtelan 14. kirja, Yö Whistlerin maalauksessa (Otava). Ennakkotietojen mukaan kirjan tapahtumapaikkana on Yorkshiren rannikko, ja mieli asettuu jälleen tutkimaan elämän mysteeriä. Kirjassa pohditaan, millaisten kuvitelmien varaan rakennamme elämämme ja voiko ihminen koskaan olla vapaa.