2 yötä aamuun

Kotimaista draamaa Vilnassa

15.10.2016
Teksti:
FIILIS: MITÄÄNSANOMATON

2 yötä aamuun on Mikko Kuparisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka palkittiin Montrealin elokuvajuhlissa parhaasta ohjauksesta. Romanttisen draamaelokuvan naispääosaa tähdittää Marie-Josèe Croze, joka on muun muassa palkittu Cannesin elokuvajuhlilla parhaan näyttelijättären palkinnolla elokuvasta Barbaarien invaasio. Miespääosassa nähdään pitkän linjan näyttelijä Mikko Nousiainen. Nousiainen muistetaan hyvin esimerkiksi elokuvista Levottomat ja Juoksuhaudantie, sekä tv-sarjoista Toisen kanssa ja Mustat Lesket.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Liettuan Vilnaan, jossa suomalainen dj, Jaakko (Nousiainen) tapaa ranskalaisen arkkitehdin, Carolinen (Croze). Yhteinen yö muuttuu pakon sanelemana pidemmäksi ajaksi, kun tuhkapilven takia koko Euroopan ilmatila on suljettu. 85 minuutin aikana pari viivähtää Vilnan maalauksellisilla kaduilla, riitelee videopuheluiden välityksellä läheistensä kanssa, ja käy erittäin pitkiä, syväluotaavia keskusteluja omista elämistään sekä ihmissuhteistaan.

Elokuvassa availlaan pala palalta Jaakon sekä Carolinen elämän suuria solmukohtia, havainnoidaan elämää ja saadaan ehkä herkempi katsoja pohtimaan kevyesti omaa minuuttaan, mutta kaikenkaikkiaan elokuva ei jätä juuri minkäänlaista vaikutusta. Asetelma on kieltämättä kiinnostava ja ehkä monesta jopa kiehtova: kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä tapaavat ulkomailla, ja rakastuvat. Myöskään lomaromanssit eivät useinkaan toimi, ja melko toimimattomilta vaikuttivat myöskin elokuvan päänäyttelijöiden kemiat.

Elokuva sortuu jaaritteluun sekä hyvin pitkälle menevään ylitulkintaan. Ohjaus itsessään on hyvää, mutta katsojalle ei välity minkäänlaista aitoa fiilistä, elokuvaan ei pääse sisälle. Lopputekstien valuessa ruudulle, katsojan ainoa tunne saattaa olla ärsytys, mutta muuten 2 yötä aamuun ei jätä katsojaansa juuri minkäänlaista jälkeä.

 

2 yötä aamuun
Ohjaus: Mikko Kuparinen

MJÖLK Movies Oy | Elokuva


LISÄÄ JUTTUJA:

Musta valo Paras mahdollinen maailma Cilkan tarina