12 tarinaa kirjoittamisesta

04.10.2017
Teksti:
Fiilis: Tarinallinen

Kaikki kirjoittajat eivät kirjoita elääkseen kuten toimittaja tai kirjailija, kirjoittamisen taitoa tarvitsee silti myös tubettaja, räppäri ja standup -koomikko. 12 tarinaa kirjoittamisesta paneutuu siihen, ketkä tekstejä kirjoittavat.

Teos koostuu haastatteluista, ja vaikka kirjassa on puhe kirjoittamisesta jokaisessa haastattelussa, henkilöiden tarinat ovat niin erilaisia, että mielenkiinto pysyy yllä. Haastateltavien joukossa on ihmisiä, joiden ei olisi heti ajatellut kuuluvan kirjoittamisesta kertovan kirjan haastateltaviin. Samoihin kansiin ovat sopineet esimerkiksi räppäri Paperi T, kansanedustaja Ozan Yanar sekä YouTube-tähdet Justimusfilms. Toki mukaan on myös ymmärrettävämpiä valintoja, kuten kirjailija Emmi Itäranta, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Heikki Pesonen ja journalisti Reetta Räty. Tämä erityyppisten kirjoittajien kirjo vain vahvistaa sitä käsitystä, että kirjoittamista tarvitaan joka puolella.

Tämä laitaa taas miettimään, kuinka paljon erilaisia tekstejä on ympärillämme ja paljonko ne vaikuttavat meihin. Tekstejä tuotetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja yhä useampaan kanavaan. Päällimmäisenä tarinoista jääkin mieleen se kuinka teksteillä vaikutetaan tunteisiin ja päätöksiin. Nämä ihmiset osaavat kertoa asiansa niin, että heitä kuunnellaan. Ja monet sanovatkin, että teksteistä pyritään tekemään vaikuttavia. Kääntäen lukijan pitäisi osata myös analysoida lukemaansa ja miettiä millaisia tarkoitusperiä sillä on.

Tarinat ovat erilaisia ja hyvin nopeasti käy ilmi, ettei ole yhtä tapaa alkaa kirjoittamaan, tai työskennellä tekstien parissa. Paljon riippuu mihin tarkoitukseen kirjoitetaan, mutta vähintään yhtä paljon myös tekijästä. Keskeisimpinä teemoina nousevat esille unelmat, innostus ja kova työ.

Kirjan sanoma on varsin selkeä – eikä se edes yllätä – kirjoittajaksi tullaan vain kirjoittamalla. Jos haluaa jonkin alan asiantuntijaksi, on tehtävä sitä. Kirjoittaminen vaatii harjoitusta, eivätkä tekstit synny itsestään.

Kirja on helppolukuinen ja siinä haastattelut seuraavat toisiaan. Erilaisia lainauksia on nostettu esille ja kirjaa silmäillessä sieltä pomppaa esille muun muassa: ”Mun kapina kesti ehkä 15 minuuttia” tai ”On taito osata teloittaa rakkaansa” ja ”Kunhan tulee legendaksi!” jo nämä lausahdukset houkuttelevat tutustumaan tarkemmin haastateltavaan.

Kirjan lopussa olevat harjoitukset toimivat varmasti hyvinä harjoitteina, kuitenkin koen, että eniten inspiraatiota saan itse tarinoista. Tätä teosta voi suositella kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille – heille jotka jaksavat puhua kirjoittamisesta ja kuunnella tarinoita kirjoittamisesta.

12 tarinaa kirjoittamisesta
Mikko Toiviainen & Ronja Salmi

WSOY
Sivuja: 221


LISÄÄ JUTTUJA:

Lasinen miekka Ihmisen kokoisia tiloja muotoilun keinoin, päivi raivio Timo Harju