Tuntematon sotilas Nightwishin tahdissa Koljonvirta Teatterissa

10.07.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Väinö Linnan klassikkoteos Tuntematon sotilas, yksi Suomen tunnetuimmista bändeistä Nightwish, pyrotekniikkaa sekä kesäteatterinlava. Näistä elementeistä on koottu Iisalmen Koljonvirta Teatterin kesän 2017 mahtipontinen esitys Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Tuloksena on spektaakkeli, joka kertoo tunnetun tarinan ja liikuttaa tunnetilasta toiseen.

Koljonvirta Teatterin dramatisointi Tuntemattomassa sotilaassa pysyy varsin uskollisena Linnan teokselle, jos on lukenut teoksen tai nähnyt elokuvan, tietää mitä lavalla tulee tapahtumaan. Ennen kaikkea esityksessä käsitellään sodan tuomaa pelkoa ja kuolemaa, ja tässä esityksessä niitä ei kaunistella. Teatterin lavalta poikien pelko ja halu taistella välittyvät katsomoon. Roolisuoritukset ovat kauttaaltaan onnistuneita ja näyttelijät ovat sisäistäneet sotamiehen roolinsa, on vaikea nostaa ketään ylitse muiden, jokaisen osuus tukee toista.

Sotamies Riitaoja on porukan heikoin lenkki, kaikkien halveksima pelkuri. KUVA: Lauri Qvick

Näyttämölle vyörytetään sotakohtaus toisensa jälkeen, milloin vastassa on tankki, milloin venäläiset sotilaat ja väistämättä tähän näytelmään kuuluvat kuolema vihollisen luodeista kuin itsemurhat ja teloituksetkin. Erityisesti sotalavasteisiin, kuten aitoon tankkiin, ja sodan tunnelman luomiseen on tässä esityksessä panostettu. Teatterialue itsessään on kuin tehty tähän esitykseen, kesäteatterin näyttämöä ympäröiviä rinteitä on hyödynnetty oivallisesti, miesten väijyminen oikeiden puiden kätköissä rinteen varjoissa tuo esitykseen omanlaistaan realismia.

Elokuvamaista äänentoistoa kesäteatterissa

Näytelmän erikoisuus on sen äänimaailma, siinä pommit paukkuvat ja musiikki soi. Ne on toteutettu Dolby Surround 7.1 -tekniikalla, joka tuo katsojalle ainutlaatuisen elämyksen, joka muistuttaa hieman elokuvateatterin äänimaailmaa. Nightwishin musiikki tuo kohtauksiin syvyyttä ja mahtipontisuutta, mutta se ei vie huomiota itse näytelmästä. Musiikki toimii etenkin sodan taistelukohtauksissa erinomaisesti.

Esityksen lavasteina on aitoja tankkeja,, tykkejä ja konekiväärejä. KUVA: Lauri Qvick

Erikoistehosteista näytelmässä vastaa Pyroman Oy. Taisteluissa liekit lyövät tankin alta, pommit lennättävät männyn kappaleita ja maata näyttämölle, jolloin katsoja hätkähtää ja pomppaa paikoiltaan useampaan otteeseen esityksen aikana. Pommin räjähdyksiin ei kahdessa tunnissa totu, vaan niitä pelästyy aina uudelleen ja uudelleen. Sota tulee tässä esityksessä niin lähelle kuin osaan sen kuvitella teatterissa tulevan.

Toki näytelmässä on iloisia kohtauksia ja onnea. Siitä löytyy myös Linnan alkuperäisestä teoksesta tuttua huumoria ja kiroilua. Parituntisen esityksen aikana liikutaankin useaan kertaan tunnelmasta toiseen. Tämä on kesäteatteria parhaimmillaan. Se saa nauramaan, säikähtämään ja se koskettaa tutulla tarinallaan. Siitähän onnistuneessa teatteriesityksessä on pohjimmiltaan kysymys, sen pitää herättää tunteita. Tässä tunteiden luomisessa Iisalmen Koljonvirta Teatteri on onnistunut erinomaisesti ja esitys sai yleisön osoittamaan seisaaltaan aplodit koko työryhmälle.

Veteraaniesitys lauantaina 8. heinäkuuta

Näyttelijäjoukko keskustelemassa veteraanien kanssa sodan käänteistä ja siihen liittvistä yksityiskohdista näytöksen jälkeen. KUVA: Auli Vaalama

Tämä esitys on paljon enemmän kuin perinteistä kesäteattetria. Se saa miettimään myös esityksen taustaa. Katsomossa oli lauantaina 8. heinäkuuta myös lähes 30 sotaveteraania ja lottaa. Ennen esityksen alkua ohjaaja Ismo Apell lausui alkusanat muistutukseksi siitä, että ilman näiden veteraanien panosta emme juhlistaisi satavuotiasta Suomea, emmekä tätäkään esitystä juhlavuoden kunniaksi näkisi. 

On niitä jotka ajattelevat, että nämä sotatarinat saisivat jäädä jo unohduksiin. Mielestäni näiden sotilaiden merkitystä ei pitäisi unohtaa ja esityksen lopulla kuultava koskettava Veteraanin iltahuuto muistuttaa siitä, että tätä tarinaa tulisi kertoa lapsenlapsille ja sodan muistoa ei pidä päästää himmenemään. Koljonvirta tarjoaa tänä kesänä tarinan, jonka kaikki tuntemattomat sotilaat ovat ansainneet.

Seuraava veteraaninäytös on 15. heinäkuuta ja esitykset jatkuvat Iisalmen Koljonvirta Teatterissa 6. elokuuta saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

Nevermoor Mad Tea Party Super ja Superin vähintään yhtä väsyneet kaverit – Mikko Alenius